Fokustid med undervattensbilder
I dagens digitala tidsålder är det allt svårare att behålla fokus och koncentration, både för elever och lärare. Ständiga distraktioner från mobiltelefoner, sociala medier och andra elektroniska apparater kan göra det svårt att upprätthålla en produktiv inlärningsmiljö. För att bekämpa detta problem har flera metoder och tekniker utvecklats, och ett populärt verktyg är Pomodorometoden.
Fokustid, eller “blocktid”, är en metod där eleverna tilldelas en bestämd tid för att arbeta fokuserat och ostört utan distraktioner. Under denna tid förväntas eleverna att stänga av sina mobiltelefoner, undvika sociala medier och helt enkelt fokusera på den uppgift de har framför sig. Genom att skapa en miljö utan distraktioner kan eleverna fördjupa sig i sitt arbete och uppnå högre produktivitet och koncentration.
Pomodorometoden utvecklades i Italien av en man som satte sin äggklocka på 25 minuter för att fokusera bättre. I och med att hans äggklocka såg ut som en tomat kallade han sin metod för “Pomodorometoden” eftersom “pomodoro” betyder just “tomat” på italienska.
Metoden innebär att eleverna arbetar i korta intervaller, vanligtvis 25 minuter, följt av en kort paus på 5 minuter. Efter att ha genomfört fyra sådana arbetsintervaller tar eleverna en längre paus på cirka 15-30 minuter. Syftet med dessa korta arbetsintervaller och pauser är att undvika trötthet och upprätthålla en hög nivå av koncentration under hela arbetspasset.
Genom att tillämpa fokustid under lektionerna kan eleverna lära sig att hantera distraktioner och förbättra sin förmåga att fokusera på uppgifter. Dessutom utvecklar eleverna sin förmåga att själva styra över sin tid för att nå sina mål.
Det finns många olika klipp på YouTube som är skapade för att mäta en Pomodoro på olika sätt, men jag tyckte att det saknades något som ändå var halvkul att titta upp på när man ville se hur lång tid det är kvar. I och med att jag själv är intresserad av hav och akvarium valde jag att skapa mitt klipp med havs- och vattenbakgrunder. Det finns en liten risk att man fastnar i att titta på skärmen, snarare än att arbeta med det man skulle göra, men det är i alla fall fint och eleverna brukar tycka om den.
Det klippet som är inklistrat här har jag skapat med vertyget Flexclip där man kan välja olika bilder och skapa filmer enkelt.