Arbeta med noveller på sva

Noveller är det bästa att arbeta med inom berättande i svenska som andraspråk. Ibland gör jag mig till och anstränger mig för att hänga med svensklärarna när de arbetar med en roman, men det blir inte mer än någon enstaka per årskurs och år. Här delar jag mina favoriter att arbeta med i högstadiet.

Att läsa noveller

Jag vill alltid lägga in mycket läsning i alla mina arbetsområden på sva. Först och främst är läsning utvecklande i sig, men ett annat plus är att så gott som alla mina elever är bättre på att läsa än att själva producera och då är det viktigt att de får chanser att visa det.

Jag läser gärna korta noveller när som helst under året, men som samlat arbetsområde ligger det i årskurs 8. Eftersom jag alltid jobbar till 90% med innehåll och bara 10% med form och struktur använder jag inga mallar för hur texten ska se ut när den är färdig. Istället får eleverna läsa olika noveller och främst fundera över tre saker.

Berättarperspektiv är spännande saker att prata om. Det finns också några likheter med att arbeta med källkritik (även om det inte alls är samma sak). Just frågan om ”vem är det som berättar den här historien” är värd att tänka ett varv på. Jag önskar att jag hade bra noveller att ha som exempel på alla de olika perspektiven, men tyvärr är det svårt att hitta riktigt bra noveller för sva och då har jag drygat ut med utdrag från böcker de känner igen. Jag brukar använda:

När vi har läst, undersökt struktur, berättarperspektiv och pratat om vilka noveller vi tyckte var bra eller sämre och varför arbetar vi vidare med att beskriva och gestalta. Jag tycker om Pia Lerigons text om gestaltningar, den är även lagom lätt för att eleverna ska kunna arbeta med den själva.

Jag hittade fina kort på Lektionsbanken som jag har använt för att arbeta med beskrivningar. Det är en rolig övning eftersom den är lite mer fri och kreativ än när man bara sitter och ska skriva själv. Du hittar korten här.

Kom igång med skrivandet

När eleverna har läst och analyserat får de börja med en mind-map till en egen novell där de viktigaste frågorna är ”vad vill jag förmedla” och ”vilka ord passar bra”. De får fylla i sin mindmap och lägga på ord som kan passa för miljöer och beskrivningar de vill använda, men det får inte finnas några hela meningar på pappret. Bara enstaka ord, annars skriver de ofta glatt hela texten på pappret och tar det med sig och då blir det inte riktigt rätt.

Jag använder aldrig mallar med struktur för olika texter. Flera kollegor har mallar för inledning, mitten, vändpunkt och avslut, men jag känner att det blir bättre när elevernas mindmap har fält som ”personer”, ”vassa ord att använda”, ”titel” och ”vändpunkt”. Är novellen väl förberedd i elevernas huvuden brukar det gå bra att skriva ner den som ett prov under lektionstid. Till momentet hör också ett läsaprov där eleverna får läsa en novell och svara på frågor om innehållet, budskap, berättarröst och beskrivningar.

 

Den som vill ha mina dokument för området hittar dem här:

https://drive.google.com/drive/folders/1VZpLffdUgH4iG76yDICB5JYO8T8WrZcV?usp=sharing

 

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »