Dokumentformatet pdf
Flera av de vanliga ordbehandlingsprogram vi använder, som Word eller Google dokument, har ett problem gemensamt. Många har säkert märkt att om man skapar ett snyggt dokument i Word och sedan öppnar samma dokument i en annan version av programmet kommer layouten att ändras. Samma problem uppstår om man laddar upp ett Word-dokument till Google Drive och öppnar det i Google dokument (det problemet kan avhjälpas genom att tillåta konvertering, något jag skrivit om i ett tidigare inlägg).
Det var det här problemet som Adobe siktade på att lösa med sitt dokumentformat pdf. I och med det formatet skapade de ett dokument som alltid ser likadant ut. Det här är inte minst användbart idag när vi inte bara har olika versioner av ordbehandlingsprogram, utan även öppnar dokument på olika enheter som mobiler, surfplattor och datorer. Har man lagt tid på att få till exempel ett cv riktigt snyggt vill man inte att bilderna ska börja hoppa runt eller texten flyttas när det öppnas.
Skapa en pdf
Både Word och Google dokument klarar att skapa en pdf istället för deras vanliga filformat. När man väljer att spara som pdf skapas en kopia av det dokumentet som är framme precis så som den ser ut just då. Kopian kan naturligtvis sparas över om man gör ändringar, men då behöver man skapa en ny pdf och spara över den gamla, det räcker inte med att trycka på spara.
- Word: Arkiv – Spara som pdf
- Google Dokument: Ladda ner – pdf-dokument
Redigera pdf
Det finns en spridd missuppfattning om att en pdf är skrivskyddad, men det stämmer inte. Det går att skrivskydda dem i Adobe Acrobat, men normalt är de inte mer skrivskyddade än andra dokument. Den här missuppfattningen kommer troligtvis ifrån att man länge har behövt Adobe Acrobat PRO för att kunna redigera dem. Eftersom de flesta inte har det programmet har man använt gratisversionen Adobe Reader som inte klarar att redigera dokument utan bara är just en läsare. Det är fortfarande bara Adobe Acrobat PRO som gör ett riktigt bra jobb med att redigera pdf’er, men det är tyvärr inte gratis. Är du lärare har du dock halva priset på Adobe Creative Cloud där även program som Photoshop och InDesign ingår. Det man behöver göra är att klicka i rutan om att man är lärare och sedan ladda upp ett anställningsbevis.
Idag klarar även Word att redigera pdf’er riktigt bra. Det blir inte riktigt lika bra som när man har riktiga Adobe Acrobat, men det går ändå att fixa en hel del även i Word. Det finns även en inbyggd ordigenkänning i Word som låter dig redigera i texten från scannade dokument. Det finns två sätt att öppna en pdf i Word:
Leta upp dokumentet i Utforskaren (den lilla gula ikonen längst ner på skärmen) – högerklicka på det och välj ”Öppna med” – MS Word
Öppna Word – Klicka på Arkiv – Öppna – Bläddra – Leta upp din pdf och öppna den