Inget är som en oväntad resa – Använd Google Maps i undervisningen

Att upptäcka nya saker och förstå nya saker är en viktig del i att hålla motivationen och kreativiteten på topp. Det är fult möjlit att låta äventyret äga rum inne i klassrummet. Främmande platser, nya språk, spännande städer och landskap. Det är här nyfikenhet och lärande kan mötas.
Pegman med väska

Upptäck världen med Pegman

Det bästa sättet att upptäcka nya miljöer är genom att titta på den i gatuvy / street view. Genom att trycka på den lilla gula gubben längst ner på skärmen ser man allt på samma sätt som om man stod på gatan. Google Maps är uppbyggt av miljontals bilder från hela världen som är tagna med Googles egna bilar och flygplan. Visste du att den lilla mannen man trycker på för att komma till street view faktiskt har ett namn? Han heter Pegman och han är alltid med på alla resor man gör i Google Maps.

När du klickar på Pegman kommer du till en karta med blå linjer och prickar. Linjerna är vägar som du kan gå fram och tillbaka på och prickarna är enstaka 360°-bilder som användare ar laddat upp över hela världen. Klicka på en linje eller en prick för att göra en djupdykning just där.

Det finns också ett gulligare sätt att komma till gatuvyn i Google Maps. Om man tar tag i Pegman och drar runt honom på kartan kan man släppa ner honom någonstans på kartan för att undersöka platsen vidare. Pegman visar dig det du vill se.

Gå omkring på gatorna

När du har kommit till street view kan du gå omkring på gatorna och utforska platsen genom att trycka på pilarna på tangentbordet eller genom att klicka på de blå pilarna på skärmen. Under tiden som man går runt kan man zooma in på olika saker man går förbi för att se dem tydligare. Om du inte kommer någonstans när du vill gå omkring beror det kanske på att du landat på en prick och inte på en linje. Använd bara bakåt-knappen för att försöka igen och se till att landa på gatan den här gången!

Om du går omkring i en av världens större städer kan då se symbolen för ”Google Konst och Kultur” på något av husen. Det betyder i så fall att du kan gå in i huset och se hur det ser ut invändigt. Klicka på ikonen på dörren och gå in på museet. Sherlock Holmes museet på Baker Street i London är ett av alla de museer i London som man kan gå in i.

Google Art and Culture

Använd Street View för att träna vägbeskrivningar

Det här är ett språkutvecklande tips som jag fick av Olle Linge vid Uppsala Universitet när jag läste kursen ”IKT i språkundervisningen”. Google Street View kan användas för att träna vägbeskrivningar på olika språk. Samtidigt som eleverna upptäcker hur det ser ut i till exempel England om det är engelska de läser så får de träna språket på ett roligt sätt. Som en ytterligare bonus får de lite digital kompetens som kan vara värdefull att ha med sig.

Som lärare så går man igenom vägarna på kartan i förväg och skriver en vägbeskrivning som till exempel ska ta eleverna från tågstationen till ett hotell. Om det är på engelskalektionen kan man säga åt dem att de ska börja med ett gå till Kings Cross stationen och låtsas att de just kom till London med tåget. Sedan ska de följa instruktioner som läraren skrivit ner på engelska. Instruktionerna kan till exempel se ut så här:

  1. Walk straight ahead to the traffic lights.
  2. Take to the right and walk across the square.
  3. Walk straight ahead until you see the library on your right.

. . . och så vidare tills de hittar sitt hotell!

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »