Mall för årshjul till pedagogisk planering

Här är en mall för årshjul som är skapad i Google dokument. Jag gjorde den åt mig själv och för att jag skulle kunna hålla reda på tre årskurser, material och arbetssätt. När några kollegor fick se den tyckte de om upplägget och kopierade den. Jag tänkte att fler kanske vill använda samma. Kopiera den från min Google Drive om du vill ha en egen.
Årsplanering svenska som andraspråk

Här är min planering som jag arbetar med i svenska som andraspråk i högstadiet. I årskurs sju arbetar vi med läsning av skönlitteratur, grundläggande argumentation och fakta. I årskurs 8 går vi vidare med argument, debattartikel, referenser och litteraturhistoria. I årskurs 8 arbetar vi med epokerna från antiken till romantiken. När eleverna kommer till årskurs 9 arbetar vi med att skriva krönika, med litteraturhistoria med fokus på realism och modernism, utredande text och självklart laddar vi för de nationella proven!

För litteraturhistorien kan man ladda ner en tidslinje att sätta på klassrumsväggen!

En mall för årshjul i sva för 7-9 enligt Lgr22

Jag har skapat årsplaneringen med tre olika färger för de tre årskurserna. Det gör att man snabbt ser var man är när man bläddrar, och sedan blir det ju snyggare också.

Det är lätt att ta bort eller lägga till rutor om man vill ha fler eller färre kunskapskrav eller centralt innehåll. Genom att ställa sig i den sista rutan och högerklicka kan man välja ”lägg till kolumn till höger” eller ”ta bort kolumn”. Alla kunskapskrav och centralt innehåll i min planering kommer från Lgr22. Jag valde att kopiera in kunskapskrav och centralt innehåll i dokumentet och sedan klippa ut (inte kopiera!) och klistra in dem allt eftersom. På det sättet var det lätt att se till att alla kom med någonstans.

Klicka på knappen nedan för att komma till dokumentet i Google Drive och därifrån går det att kopiera till din egen Google Drive eller ladda ner för att använda i Word.

De länkar som finns i min planering kommer inte alltid att fungera för andra eftersom flera av dem kräver att man har behörighet att komma in. Jag har ändå låtit dem vara krav som tips på hur man kan göra.

Använd planeringen eller fyll i mallen med ett annat ämne

Årsplanering Lgr22

När några av kollegorna såg min årsplanering tyckte de att den var överskådlig och bra och de ville ha en likadan till andra ämnen. Jag skapade då en tom mall som man kan fylla i för vilket ämne som helst. Det finns rutor för de olika ämnesområdena och längst ner kan man fylla i rutiner för nationella prov och material för diagnoser och bedömning.

En lathud som hjälp för att fylla i mallen

Här är en lathund som hjälp för att fylla i mallen. Här hittar du grundläggande tips och lifehacks för att komma igång!

Årsplanering i sva
Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »