Bli en “Certified Educator”

När jag blev datatekniker 1997 var det MCP pch MCSE de certifikat som de flesta talade om. De fungerade som intyg på att man kunde sina saker i ett visst område och de kan lite grand liknas vid bilbranschens auktoriseringar. Idag kan man bli certifierad utbildare hos både Microsoft, Google och flera andra EdTech-företag, vilket är en bra grund för att jobba som IT-pedagog.
Google Certified Educator

Certifikat för IT-pedagoger

Första gången jag hörde talas om att man kunde bli Microsoft Certified Educator tyckte jag ärligt talat att det mest lät lite gulligt, men inte så mycket mer än så. Jag tänkte på de omfattande utbildningar som ofta ligger bakom Microsofts andra certifieringar och och jag tänkte (dumt nog) att det har var någon söt mini-variant de mest skapat för att göra reklam för sig själva. När jag började titta på utbildningen (jag ville mest ha det gulliga märket!) började jag inse att det inte var någon light-variant av ett riktigt certifikat, det här var på riktigt.

Eftersom min kommun använder Google Education Suite iställlet för Microsoft Teams undersökte jag om inte Google hade ett certifikat och det hade de (så klart). Jag började gå igenom de olika modulerna och även om det var mycket reklam insprängt (det ska inte förnekas!) så var det också en stor del vettigt och genomtänkt innehåll om allt från olika verktyg till säkerhetsnivåer i systemen och rekommendationer för att hantera nätmobbing. Det kändes bra att hela utbildningen var på svenska för även om jag klarar att kommunicera till vardags på engelska är till svårare när det gäller tekniska uttryck och namn på menyer i programmen och liknande. Till min stora glädje (faktiskt!) var certifieringsprovet inte alls så lätt, men jag klarade det! Det känns som att det blir mer värt något om det har varit svårare så det var bara bra.

Idag har flera av de stora EdTech företagen olika certifikat på olika nivåer. De flesta brukar man kunna ta själv, andra får man som utmärkelser. Jag har gått igenom några av utbildningarna och andra har jag bara tittat snabbt på. Här är en lista på de certifikat jag hunnit gå igenom. Har du tips på flera så skicka gärna in dem!

 

Se gärna min guide “Så blir du IKT-pedagog” för tips på olika akademiska utbildningar som finns i Sverige.

Google Certified Educator

(finns på svenska)

Googles certifikat finns i två nivåer för att bli “grundcertifierad”. Utbildningarna är uppbyggda som moduler som man arbetar med i sin egen takt. Det kostar ingenting att ta del av utbildnignarna, me proven kostar ca 100 resp 250 SEK när det är dags för dem. Man gör dem hemma framför datorn med webkameran på och för mig tog de ett par timmar styck. Först är det en lång rad med faktafrågor där man itne ska ha alltför många fel och efter det kommer väldigt många uppdrag i Google Workspace som ska lösas på tid.

Google certified educator level 1

Utbildningen gick igenom Google Drive, Google dokument, presentationer, kalkylark, kalendern och Google Science center. Sedan kom säkerhets- och delningsinställningar och på slutet handlade det en del om nätmobbing , spam och Googles rekommendationer för hur man hanterar det.

Google certified educator level 2

En del i utbildnignen på nivå två var samma som innehållet i nivå . Det som jag uppfattade som det svåraste var alla inställningar, filter och annat man kan göra i Google kalkylark. Jag har använt Excel tidigare, men det här var som att hantera en hela databas! Det västa var att det inte kändes så  jätte meningsfullt. Det här är en funktion man använder som man salmat stora datamängder från ett Google formulär och det gör jag inte varje dag. I övrigt var utbildingen ganska lik ettan.

Utbildningen till Google Certified Educatior hittar du här:
https://teachercenter.withgoogle.com/certification_level1

Till min hjälp under studietiden hittade jag en privat grupp på Facebook där alla studerade till certifieringsproven på olika nivåer och där stämningen var god. Gruppen finns här:www.facebook.com/groups/googleteachers

Microsoft Certified Educator

(finns på svenska)

Jag har inte läst klart utbildningen till MS certified educator eftersom jag inte jobbar med Microsoft Teams, men jag började titta på den och den verkade bra. Jag hann lära mig om MS nya presentationsprogram Microsoft Sway som verkar vara deras uppföljare till gamla PowerPoint.

Utbildningen fokuserar på Teams och jag uppfattade att den verkligen hade fokus på lärande och inte bara på häftig teknik. Kanske är det för att Bill och Melina Gates fondation har så starkt fokus på utbildning till alla, för det var tydligt att Microsoft certifikatet tänkte på eleverna i första hand.

Utbildningen till Microsoft Certified Educator hittar du här:
https://education.microsoft.com/sv-se

Annons:
Annons:

Smart Digital Educator

Smart (samma Smart som gör Smartboards!) har en egen utbildning i två steg där nivå ett heter “Smart digital educator” och steg två heter “Smart certified educator. Eftersom jag inte är något fan av smartboards har jag inte tittat närmare på den här utbildningen, men med tanke på att många skolor växlar över till smartboards och många lärare behöver lära sig om dem kan det nog vara en bra utbildnign att satsa på. Smartboardsen ingår inte i lärarutbildningen och många behöver lära sig mer om dem.

Utbildningen till Smart digital educator hittar du här:
https://training.smarttech.com/en/programs/edu/sde

Nearpod Certified Educator

Nearpod är ett roligt och stabilt företag som jag skrivit om tidigare. Kolla gärna in inlägget om du inte hört talas om Nearpod, för det är en bra resurs i klassrummet. Hela Nearpod går egentligen ut på att man hottar upp gamla Powerpoint-presentationer så att de blir interaktiva och erbjuder mer delaktighet. Mellan bilderna i presentationen kan man lägga in frågor, omröstningar eller anslagstavlor för PostIt-lappar. Det ger mer aktivitet i klassrummet och eleverna brukar tycka att det är kul.

Nearpod är inte ett jättestort företag, men jag blev imponerad av upplägget på deras utbilding. Den handlade till stor del om distansutbildningen, men också mycket om lektionsdesign. Hur lägger man egentligen upp en lektion så att den blir intressant och så att eleverna blit motiverade att jobba med uppgifterna? Utbildningen innehöll många utdrag från forskningsrapporter och det fanns gott om filmade intervjuer med forskare att ta del av. Dessa var tyvärr bara på engelska, men det var inte jättesvårt att hänga med.

Jag vet inte om en utbildning från Nearpod smäller så jättehögt i ett cv, men om man är intresserad av lektionsdesign är den verkligen värd att gå igenom.

Utbildningen till Nearpod certified educator hittar du här:
https://nearpod.com/certified-educator

Adobe Creative Educator

Det senaste tillskottet jag hörde talas om bland tillgängliga certifikat var Adobes “creative educator”. Jag har bara hunnit titta igenom de första modulerna, men det ser ut att skilja sig lite från de andra i att det handlar mindre om pedagogik och IKT och mer om kreativitet. Adobe fokuserar på att det är eleverna som ska vara kreativa och inte (bara) läraren. Hur gör man för att öka på kreativiteten i olika ämnen hos eleverna?

Även om jag inte hunnit med hela utbildningen ännu är jag positivt överaskad så här långt. Det fanns till exempel en fantastisk lista på lektionsupplägg i olika ämnen som gynnar kreativitet. Till de färdiga lektionsplaneringarna fanns riktigt snygga (så klart – det är ju Adobe!) dokument till Google Drive som lärare fritt kan kopiera, inspireras av och ändra som man vill.

 

Utbildningen till Adobe Creative Educator hittar du här:
https://edex.adobe.com/adobe-creative-educator

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »