En tidslinje för svensk historia

För ungefär ett halvår sedan började jag skapa en tidslinje till min son som jag tänkte sätta fast på väggen (linjen alltså!).  Tanken var att jag ville ha en överskådlig överblick över vår historia samtidigt som det fanns möjlighet att utforska och lära mer. Idag finns en lång tidslinje med cirklar med QR-koder som lever vidare till olika äventyr.
Tidslinje
Vid det här laget har jag lagt ganska mycket tid på den och det har blivit alltfler cirklar med händelser. Jag tänkte att kanske fler vill ha den till någon klassrumsvägg eller så. Totalt blir den ca 5 meter, så den passar på en längre vägg. Eftersom jag är IT-pedagog har jag gett den en liten twist jämfört med andra tidslinjer. De olika cirklarna med händelser har ibland en eller flera QR-koder. Några koder är röda och andra är blå. Eleverna scannar koderna genom att först installera någon QR-läsare på mobilen och sedan håller de bara upp telefonen mot koden för att sidan ska visas. De blå koderna leder till dokumentärer från Hermans Historia, Harrisons historia, UR eller YouTube. En del dokumentärer är längre och andra är 5 minuters-klipp. Om du vill skapa QR-koder med samma färger kan du se guiden “Skapa QR-koder” som visar hur man enkelt kan göra dem i olika färger med hjälp av QR-code Monkey. Färgkoderna som jag har använt finns på samma Pdf som cirklarna.

VR i klassrummet

De röda koderna är coolare! De leder direkt in i olika VR-världar! Många lärare ryggar tillbaka när man säger “VR” eftersom det låter alldeles för svårt och modernt, men det är faktiskt inte alls svårt! Det finns till exempel många klipp på YouTube som kan visas i VR och de är inte svårare att plocka fram än vilka andra klipp som helst. Det bästa är att starta dem på en mobil och att mobilen ifråga inte är alltför gammal. En skapligt ny mobil kommer att förstå själv precis vad det är fråga om och visa klippet från olika vinklar när man rör telefonen! Om det inte fungerar som det ska är det telefonen det är fel på – inte dig! 🙂 Jag tänker mig att det kan hänga en enkel VR-box i plast bredvid tidslinjen (de kostar bara någon hundring). De här boxarna har en öppen framlucka som man för in telefonen i efter att man scannat koden och sedan sköter allt sig själv och man kan sätta hjälmen på huvudet och uppleva de olika världarna! I VR-världrarna får eleverna besöka Birka, gå på guidning i Al-Aqsa-moskén (där Tempelherreorden grundades), gå på tur i Notre Dame eller stå mitt i attacken på Pearl Harbor. En del är hela VR-filmer, andra är 360° filmer. Tyvärr finns det i stort sett inget material i VR på svenska, så det som jag länkar till är alltid på engelska, men det är sådant man får ta. Hur som helst blir det spännande upplevelser för eleverna med lite mer wow-känsla och lite coolare!!
Historisk tidslinje

Scanna koden på någon av cirklarna för att komma direkt till Notre Dame. Du får gå runt både utanför och inne och se alla de fantastiska detaljerna.

Tidslinje historia

Här kan du ladda ner tidslinjen som pdf och cirklarna som hör till. Linjen är gjord i InDeisgn och den som vill ha .indd-filen för att bygga vidare kan mejla så kan jag dela den!

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »