Växla över till appen för mer kraft
Google translate och liknande tjänster har ett oförtjänt dåligt rykte. Det ryktet kommer från personer som inte riktigt tänker på hur svårt det faktiskt är att översätta ett språk till ett annat och därför har orealististka förväntningar på hur bra en automatöversatt text rimligtvis kan bli idag. Det finns två situationer när Google Översätt verkligen är en riktigt bra hjälp. Det ena är när du inte förstår ett enda ord av texten du ser och vill ha en mellan tummen och pekfinget-aning om vad den handlar om. I den situationen behöver vare sig grammatil eller enstaka ord bli perfekta för att man ska förstå helheten.
Den andra situationen när det är utmärkt att använda Google Translate är när du är hyffsad på ett språk, men vill ha hjälp att göra översättningen snabbare och mer nyanserad. Självklart behöver man då arbeta vidare medd den text Google Translate levererar, men man kan få bra förslag på ord och meningar som gör att texten med ett enda knapptryck blir ca 50% klar.
Det snabbaste sättet att nå tjänsten är genom att skriva Translate på Google. Den versionen man kommer till då är utmärkt för att översätta enstaka ord, men det finns en kraftigare version om man tittar i “våfflan” och väljer “översätt”. Man kan också nå den utökade tjänsten via https://translate.google.se.
Här kan man arbeta med förslag på olika meningar och även betygsätta översättningen för att hjälpa tjänsten att bli bättre. När texten har översatts kan man klicka på varje meningen för att få förslag på olika sätt meningen kan konstrueras på och välja det som låter bäst.
Översätt en längre text med Google Translate
Det går också bra att ladda upp ett färdigt dokument, klicka på “översätt” för att få ner ett dokument i samma format, men med texten på ett annat språk. Det här är dels bra för längre texter, men också för att den maskinöversatta texten sedan enkelt kan bearbetas med de inbyggda stavnings- och grammatikfunktionerna i ett vanligt ordbehandlingsprogram.
Översätt vilken site som helst med ett klick
Den sista fliken i appen låter dig översätta en hel site och se den på det språket du föredrar. Genom att skriva in länken till siten du vill nå kommer alla sidor du klickar på översättas till det språk du föredrar.
Skapa en enkät i Google
Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.
Min nya site!
Jag har under våren arbetat med att bygga upp min nya site. Kolla gärna in den!
Eleverna läser för mycket mellan raderna
Det är för mycket prat idag om att man ska “läsa mellan raderna. Visst är det viktigt, men det får inte tränga ut den efferenta läsningen!
En AI som inte var snäll!
Tekniken runt AI skrämmer många lite grand och nyligen fick en användare se vad de små robotarna kan vara kapabla till. Lite skärmmande läsning!
Dela Google Kalendern med andra
Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.
YouTube till mp3 – Virusfritt!
Ibland är det praktiskt att kunna omvandla videor på YouTube till enkla mp3-filer som tar mindre plats och är lätta att hantera. Det finns många tjänser som påstår sig erbjuda den tjänsten, men den här är billigast och bäst.
Snabbguide: Redigera pdf
Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.
Skicka en geotag
En geotagg är en digital markör som innehåller geografisk information om en plats eller position. Genom att använda en geotagg kan du exakt ange var du befinner dig på en karta och dela den informationen med andra, till exempel via Google Maps.
Organisera ditt lärar-liv med Google Keep (och gör det med stil)!
För ungefär ett år sedan fick jag ett tips från vår speciallärare om en tjänst som heter Google Keep. En av anledningarna till att den är så bra är att det går att tala in sina noteringar och Google Keep kommer att skriva den snyggt på olika ”post it-lappar”. Nu har jag använt verktyget ungefär ett år och det är det bästa jag har använt. Så enkelt och så snyggt! Man blir en organiserings-ninja på nolltid.
Få hjälp med matten av AI-Einstein!
AI är absolut inte bara fusk, utan det kan också fungera som en utmärkt läxhjälp när man inte har någon annan att fråga. Lär man sig att använda AI på ett bra sätt är mycket vunnet!