Gör ett virtuellt museibesök

Internet och datorer spränger gränser mellan människor och länder, men aldrig förut har man kunnat uppleva andra platser så tydligt och visuellt som man kan idag. Det går att gå längs gatorna i olika städer och allt fler museum är numera fotograferade i 360° för att kunna visa utställningar och samlingar för hela världen. Det är inte svårt att besöka dem, häng på, bara!
Google Classroom

Låt världen komma in i klassrummet

Det är naturligtvis långt mer spännande att få se och utforska olika platser på egen hand än att bara läsa om dem i ett läromedel. Idag går det att göra virtuella studiebesök på alla möjliga platser som passar en rad olika ämnen. Inte minst under pandemin har antalet företag, organisationer, hembygdsföreningar och museum som erbjuder 360° upplevelser mångdubblats i världen. Det allra coolaste är så klart att se filmer och göra studiebesök med hjälp av en VR-hjälm, men även på en platt skärm ger besöken ofta mycket mer inspiration och motivation än att bara läsa en text om ett ämne. 

Det första man tänker på är kanske geografi där eleverna få “gå omkring” på olika platser och lära sig mer om dem, men i och med att fler museum och organisationer breddar för digitala besökare kan man som lärare idag tänka längre och utanför ramarna. Google Konst och Kultur är en tjänst som samlar museum och föreningar inom kultursektorn för att det ska bli lätt att hitta det man söker, eller få inspiration kring olika projekt och utställningar som pågår i världen.

Besök museum digitalt!

Google Konst och Kultur når man lättast vi “våfflan” (den lilla fyrkanten med nio fyrkanter i sig) som ligger uppe till höger på Google. Man kan behöva scrolla ner lite bland alla appar, men någonstans bland dem hittar du den blå ikonen med en vit pelarbyggnad. När du hittat den har du kommit rätt. Det går naturligtvis också bra att bara skriva “Google Konst och Kultur” direkt i sökrutan. Tyvärr finns tjänsten än så länge bara på engelska, men det går att få den automatiskt översatt om man vill ha svenska istället.

Överst på sidan visas alltid nyheter såsom pågående utställningar runt om i världen eller  nytillagda besöksmål. Bland nyheterna hittar man till stor del konst, men det finns också tips om utställningar i andra ämnen. Det kan till exempel vara teknikmuseum som erbjuder speciella virtuella upplevelser. Den här delen av sidan uppdateras hela tiden och det är inspirerande att bara ligga och strötitta på allt som finns tillgängligt.

Det går även att besöka de här platserna via Google Maps, men Googles funktion ”Konst och Kultur” fungerar som en samlingssida där man kan få tips inom olika ämnen eller om nyheter. Det allra häftigaste är så klart om man har en VR-hjälm, men även på en platt skärm känns det som att man är där. De flesta museum är fotade i 360° precis som utomhusmiljöerna i Google Maps och man rör sig runt i rummen genom att gå med piltangenterna eller klicka på pilar i golvet.

Om man redan har en tanke om vad man vill göra klickar man på “explore” uppe i högra hörnet. Här har Google samlat olika kategorier av ämnen som gör det lättare att hitta. De teman som finns föreslagna ändras hela tiden för att varje besök ska ge ny inspiration. Det här gör också att sidan kan kännas rörig och svår att hitta på, tyvärr. Grovt brukar Googles olika teman kunna delas in i “konst”, “geografi” och “historia”, men i samband med högtider eller speciella händelser kan man se andra samlingar och teman.

När man ska presentera virtuella studiebesök för svenska elever kan språket vara en nackdel. Vill man bara titta på svenska museum och utställningar direkt kan man gå gå till “explore” och sedan välja “Sweden”. När man söker på det sättet kommer man att få upp museum och utställning från eller om Sverige och sannolikheten att de finns på svenska ökar så klart!

I skrivandets stund finns 21 besöksmål och inte mindre än 93 samlingar under kategorin “Sweden”.

Digitala museum i och om Sverige

Besök museum som finns på svenska

Gå runt och upptäck på egen hand

När man klickar på ett museum kommer man först till en förstasida som berättar om museet och vad som händer där just nu. Vill man sedan gå in tycker man på den lilla gula gubben (han heter Pegman!) en bit ner på sidan. Det känns inte helt självklart att det är där man ska trycka, men enligt Googles sätt att se på saken är det alltid Pegman som visar runt och det ska man förstå. . .

Det varierar en hel del vad de olika besöksmålen visar upp när man klickar sig in till dem. En del har fotograferat sina utställningar i 360°, andra har foton och information om sina utställningar. En del har spel och interaktiva övningar inom sina ämnesområden.

Ett av de besöksmål i Sverige som har fotat sina rum i 360° är Skoklosters slott. När man klickat sin in till slottet kan man gå runt mellan rummen och vrida och vända på bilderna för att se rummen från olika vinklar. Man förflyttar sig genom att klicka sig framåt eller använda piltangenterna på datorn. Skokloster har även lagt till en funktion där man kan klicka direkt på olika tavlor som visas längst ner på skärmen för att se hur de är uppsatta.

Virtuellt besök på Skokloster

360°-filmer låter dig se filmen från olika håll

En annan sak man kan upptäcka på Google Konst och Kultur är alla de 360-filmer som det finns länkar till. De läggs ut av organisationer eller museum och de erbjuder riktigt häftiga filmer. I och med att det har blivit billigare och enklare att filma i 360 ökar antalet filmer i rasande fart. När man tittar på dem kan man välja att dra sig runt på skärmen för att se filmen från olika vinklar. Ser man den på en mobil som har stöd för AR kan man istället röra mobilen runt i rummet för att se filmen från olika håll.

En av mina favoriter är den här filmen som låter dig gå rakt in i en tavla av Salvador Dali.

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »