Vad är Google Formulär?
Google Formulär är ett verktyg som gör det möjligt att snabbt och enkelt samla in information av olika slag. Det finns flera färdiga mallar att använda och dessa är också lätta att redigera. Det kan handla om att samla in hur många som vill ha Fanta eller Coca Cola på klassfesten, vilka kollegor som är intresserade av att komma till ett möte eller så använder man formulär som utvärdering efter ett visst kursmoment. En fördel med att använda just formulär vid kursutvärderingar är att det blir helt anonymt efter man inte ser handstil eller kan spåra informationen tillbaka till eleven. De saker som jag mest använder Google Formulär till är:
- Utvärderingar
- Intresseanmälningar
- Insamling av kontaktuppgifter
- Självrättande övningar
Den funktionen som de flesta lärare frågar efter är hur man kan skapa självrättande övningar och det här inlägget kommer därför att gå igenom just den funktionen i detalj. Det finns färdiga mallar även för självrättande övningar och man hittar dem under “quiz”. Eleverna kan sedan enkelt göra övningen flera gånger tills de känner att de har greppat området.
När man har skapat övningarna går det att välja om resultaten från eleverna ska samlas in, eller om man föredrar att låta dem göra dem helt anonymt. När man ska publicera sina övningar får man välja om epost-adresserna som eleverna använder ska samlas in av formuläret, eller om det ska vara anonymt, men vi kommer till det.
Gör självrättande övningar med Google Forms
Google Formulär är ett av de enklaste sätten att skapa övningar som rättar sig själva. En fördel med Google formulärjämfört med liknande tjänster som erbjuder samma sak är att det går att få in elevens resultat direkt i Google Classroom så att man ser att de gjort sina övningar och att det gått bra. Mer om det i ett kommande inlägg. Om man inte vill se resultaten i Classroom, eller om formuläret har ett helt annat syfte än att kontrollera kunskaper kan man se alla svar i ett kalkylark som skapas när den första personen svarar på det. Man kan även se en grundläggande översikt av svaren genom att gå tillbaka till formuläret och klicka på ”svar”.
Man kan skapa formulär till ett kapitel eleverna ska läsa i läroboken eller bädda in olika YouTube-klipp som eleven får se innan de svarar på frågorna. För att använda den självrättande funktionen är det enklast om man från början väljer att klicka på ”mallgalleri” och sedan väljer ”tomt quiz”. Det är den mallen som gör att man kan markera vilket svar som är rätt och skriva hur många poäng varje uppgift ska ge.
Det som skiljer de självrättande övningarna från andra formulär är att man som formulär-skapare får möjlighet att fylla i vilket svar som ska betraktas som rätt och även ställa in hur många poäng varje fråga ska ge. Har man inte valt rätt från början är det ingen fara. Man kan alltid gå till “inställningar” överst till höger på formuläret och klicka i den översta knappen “gör detta formulär till ett quiz” när man vill. Gör man det så kommer den lilla knappen “svarsknapp” att dyka upp under varje fråga och det är här man kan markera de rätta svaren, ange poäng och även fylla i olika typer av feedback.
Det går också att välja vad man vill ska hända beroende på hur personen som gör quizet svarar. Om personen svarar på ett visst sätt kanske en helt annan fråga ska dyka upp än om personen svarar på ett annat sätt. Det går att skapa formulär som vecklar ut sig som labyrinter och fångar upp precis den information man är ute efter. Har en elev till exempel svarat rätt på tre frågor om Sveriges regering (eller vad nu ämnet var) på rad kanske eleven inte behöver få fler frågor om det. Har eleven däremot svarat fel på tre frågor i rad kan man ställa in sitt Google formulär så att eleven skickas tillbaka till fråga ett igen och får börja om tills det börjar komma rätta svar.
Att skapa den här typen av formulär är tidsödande, men om fler lärare arbetar tillsammans går det lättare att bygga upp ett bibliotek. En fördel är också att man har dem kvar år efter år och bara behöver plocka fram dem när det är dags för nästa klass att göra samma sak.
Frågetyper i Google Forms
När man ska skapa frågor i sitt formulär är det värt att tänkatill en extra gång kring vilken frågetyp som är bäst att använda. Ibland vill man ha ha längre svar som eleven ska skriva själv, men de kommer att behöva rättas manuellt. Alternativfrågorna rättar sig själva, men de kan gå att svara rätt på av ren slump. Beroende på hur stor datavana eleverna har är det också bra att tänka ett varv kring hur många olika frågetyper man ska ha i ett och samma quiz. När jag jobbade på Sfi hade vi en regel i arbetslaget om att ingen fick använda annat än tre olika frågetyper som vi hade kommit överens om tillsammans. Den regeln införde i för att eleverna inte skulle behöva lägga onödig energi på att fundera på hur frågan skulle besvaras, utan att de skulle kunna ägna all sin energi till det som var tänkt – att fundera på vilket svar som var rätt.
De olika frågetyperna i Google Formulär är:
- Flervalsfrågor - låter eleven välja bland olika alternativ
- Kryssrutor - låter eleven välja vilka av flera givna alternativ som är rätt
- Listruta - låter eleven pricka in vilka alternativ som är rätt i en lista (som på bilden)
- Flervalsnät - samma som ovan, men låter eleven markera fler val på samma rad som rätt
- Kortsvar - låter eleven formulera ett kortare eget svar
- Långt svar - Låter eleven skriva en smärre uppsats med uttömmande svar i ett ämne
- Flervalsfrågor - låter eleven välja bland olika alternativ
- Kryssrutor - låter eleven välja vilka av flera givna alternativ som är rätt
- Listruta - låter eleven pricka in vilka alternativ som är rätt i en lista (som på bilden)
- Flervalsnät - samma som ovan, men låter eleven markera fler val på samma rad som rätt
- Kortsvar - låter eleven formulera ett kortare eget svar
- Långt svar - Låter eleven skriva en smärre uppsats med uttömmande svar i ett ämne
Det går bra att blanda frågetyper i ett och samma quiz. De två vanligaste typerna när man vill göra självrättande formulär är flerval och kryssrutor. Flervalsfrågor låter eleven välja rätt mellan flera olika alternativ, medan kryssrutorna tillåter att eleven väljer flera tänkbara rätt. Frågetypen ”listruta” är i det stora hela samma sak som flervalsfrågorna, men eleven ser alternativen i en lista istället.
Det finns två alternativ för att skriva egna svar. Det är ingen skillnad på dem förutom att det ena alternativet tillåter långa svar och det andra är gjort för kortsvar.
Både flervalsalternativ och kryssrutor kan även göras som kolumner och de är användbara när eleverna till exempel ska kategorisera olika saker. Det kan vara att pricka in egenskaper för olika saker eller fastställa under vilken historisk epok olika saker har ägt rum.
Gör formuläret självrättande
För att göra formuläret självrättande behöver man tala om för Google vilket svar som är rätt. Det gör man genom att trycka på ”svarsknapp” under varje fråga. Där markerar man vilket svar som är rätt och hur många poäng frågan ska ge. När eleven fyller i formuläret får de en omedelbar återkoppling om svaret var rätt eller fel. På några av frågetyperna kan man även lägga till feedback till eleverna. Den här funktionen gör det möjligt att lägga till en kommentar som ska komma upp vid rätt eller fel svar, till exempel kan man skriva vilken sida i boken som eleven bör titta på igen för att få svaret rätt.
Det finns så klart en viss risk att eleverna fyller i foruläret gång på gång och klickar i olika svarsalternativ för att för full poäng. Det här kan man avhjälpa genom att ange hur många gånger en och samma person kan svara på frågorna. När jag jobbade på Sfi hade vi en maxgräns för varje formulär på en gång / person, vilket gör att man inte kan sitta och bara testa de olika alternativen gång på gång tills det råkar bli rätt. Istället måste eleven läsa på ordentligt innan de ens försöker göra testet. Den här inställningen hittar man under “inställningar” och sedan “begränsa till ett svar”. Eftersom den här inställningen gör att eleverna inte kan gå in i testet igen och träna mer inför provet kan det vara bra att ändra den inställning ett par dagar före ett test så att det är fritt fram att träna och göra igen och igen tills eleven känner att de har full poäng på alla frågor.
Svaren från eleverna samlas alltid i ett Google Kalkylark. Det fungerar ungefär som Microsoft Excel och här kan man se hur eleverna svarat och hur många gånger de gjort testet. Man hittar svaret genom att klicka på “svar” högst upp. Vill man se mer detaljerade uppgifter klickar man på det gröna plus-tecknet för att komma direkt in i rätt kalkylark.
Informationen i Google Kalkylark går att sortera på en rad olika sätt, men även om man inte är bekväm med det så är det lätt att se lite grundläggande om eleverna gjort testet och i så fall hur många gånger. Genom att sortera tabellerna efter användarnamn kan man få en bra bild av vem som svarat och vilka som inte gjort det.
Skapa frågor till YouTube-klipp
En riktigt bra funktion i Google Forms är att man kan lägga till ett YouTube-klipp som eleverna ska se innan de svarar på frågorna. Vill du kunna göra egna snygga klipp finns en guide för det här.
Man börjar med att klicka på plustecknet för att skapa en ny fråga. Därefter klickar man på YouTube-symbolen för att lägga till ett klipp. Det går utmärkt att söka fram klipp direkt från den här vyn, så man behöver inte öppna YouTube i en flik bredvid. När klippet är på plats trycker man på plus-tecknet igen för att lägga till olika frågetyper under klippet.
Under tiden som du arbetar med ditt formulär kan du när som helst förhandsgranska hur det kommer att se ut. Genom att trycka på det lilla ögat uppe till höger på skärmen får du se hur det kommer att se ut för de som ska göra det.
Dela ditt formulär med andra
När formuläret är klart är det dags att dela det med eleverna. Det lättaste är att klicka på ”skicka” uppe till höger och sedan klicka på den lilla kedjan för att få en länk till formuläret. Länken är sedan lätt att lägga i Google Classroom eller mejla till eleverna. I samma ruta där man ser länken finns också en knapp som frågar om man vill samla in e-postadresser. Den knappen behöver vara på om man vill kunna se i efterhand vilka som har gjort övningen och hur många poäng var och en fick. Den informationen samlas i ett Google kalkylark.