Glöm “Death by PowerPoint” – Här är tre utmärkta alternativ!

Det är inte för inte som DBP har blivit ett uttryck när det gäller presentationer. DBP står för ”Death by PowerPoint” och beskriver den olidliga tristess åhörarna upplever av en presentation som maler på för evigt med långa texter och diagram att titta på i varje bild. Ackompanjerat av en malande röst är insomningsfaktorn total och publiken faller i dvala. Som väl är finns det smarta trix att ta till för att göra presentationerna mer spännande och interaktiva. Bjud på filmklipp, ett bra upplägg och interaktion så hålls publiken vaken och alert!
Skapa presentationer

Innehåll

Undvik DBP till varje pris!

Det är inte för inte som DBP har blivit ett uttryck när det gäller presentationer. DBP står för ”Death by PowerPoint” och beskriver den olidliga tristess åhörarna upplever av en presentation som maler på för evigt med långa texter och diagram att titta på i varje bild. Ackompanjerat av en malande röst är insomningsfaktorn total och publiken faller i dvala. Som väl är finns det smarta trix att ta till för att göra presentationerna mer spännande och interaktiva. Bjud på filmklipp, ett bra upplägg och interaktion så hålls publiken vaken och alert!

Det finns enkla knep och verktyg som hjälper dig att skapa presentationer som känns mer moderna och engagerande. I det här inlägget listar jag mina favoriter som är gratis och lätta att använda. Du kan använda dem för att:

Undvik diagram och långa texter

Regel nummer ett när man ska hålla en intressant presentation är att inte ha för många diagram eller texter i presentationen, utan att istället satsa på intressanta bilder som fastnar i minnet. En snygg grafik hjälper också till för att få hela ämnet att kännas mer intressant. Om du vill ha bilder som är fria att använda är Pixabay det rätta stället att leta på. Pixabay är en egen licens som tillåter att bilderna används fritt och den som vill använda dem betalar så mycket som man vill till upphovsrättsinnehavaren. Det är också tillåtet att ta bilder helt utan att betala. Själv betalar jag alltid när bilderna är till en blogg eller ett föredrag jag håller i mitt företag, men när de ska användas till undervisning känner jag att det är okej att ta bilder utan att betala. När det är mina elever som ska ta bilder till presentationer brukar jag berätta hur Pixabaylicensen fungerar innan de börjar skapa. Inte för att de ska betala för sina skolarbeten, utan för att det ger en bra inblick i upphovsrätt och det gör att eleverna får ägna en tanke åt att saker på internet inte uppstått från tomma intet, utan att det alltid finns en skapare bakom. Dessutom kan det finnas elever i klassen som är intresserade av fotografering och bildskapande som får en idé om att de skulle kunna dra in pengar på det sättet i framtiden.

Gratis bilder

Om man vill ha mer än snygga bilder finns det ytterligare tjänster som hjälper till med grafiken när man ska skapa presentationer. De två som jag använder mest och vet fungerar väl är Canva och Adobe Cloud Express. Båda fungerar på samma sätt och vilken man föredrar är en smaksak. De har båda tusentals mallar att välja mellan och det är lätt att byta ut texter och bilder för att presentera sitt eget ämne.

Jag har tidigare skrivit om Canva och hur enkelt det är att använda. Se inlägget här!

Skapa interaktiva lektioner

Det finns flera verktyg som låter eleverna vara en del av lektionen genom att svara på frågor, skriva sina åsikter eller samarbeta på olika sätt. Min favorit när det gäller den typen av verktyg är Nearpod som är gratis och lätt att använda. Som med så många andra digitala verktyg finns även en betalversion, men det mesta går att göra utan att betala. Nearpod fungerar så att man laddar upp elever skapar en presentation från Google Presentationer eller PowerPoint och sedan är det lätt att skapa interaktiva moment mellan de olika bilderna. Den jag använder till 90% är ”collaborative board” som visar en anslagstavla på deltagarnas enheter och sedan kan alla skriva meddelanden som skickas upp på den gemensammaytan som post-it lappar. En annan funktion som jag ofta använder är att lägga in frågor med fasta svarsalternativ. Det ger en ”Kahoot-känsla” till genomgången och eleverna brukar tycka att det är kul.

I den uppdaterade versionen av Kahoot kan man också lägga in presentationsbilder mellan frågorna för att göra mer av tävlingarna, men den funktionen finns tyvärr bara i betal-versionen av Kahoot så det är inte så många lärare som har tillgång till den.

Skapa presentationer

Skapa en PechaKucha

Ytterligare ett sätt att skapa en presentation som inte får deltagarna att somna är att göra den som en PechaKucha. PechaKucha är ett presentationsformat från Japan som går ut på att man bara visar 20 olika bilder helt utan text och att varje bild ska vara framme i 20 sekunder. Det här formatet tvingar den som ska tala både att hålla tiden och att tala fritt vilket gör det mer intressant för den som ska lyssna. Ska eleverna träna på presentationer handlar det delvis om att just kunna hitta orden och prata på inför publik, och då är det bra om de inte har för mycket text med sig, utan måste prata på. Jag har tidigare skapat en guide för hur man enkelt kan skapa en PechaKucha i Google Presentationer. Läs inlägget här!

Arbeta med film

Ett bra sätt att skapa muntliga presentationer istället för att tala inför en hel klass är att skapa filmklipp. För läraren är det bra eftersom filmen även når dem som inte är i klassrummet när man håller lektionen och är det eleverna som ska skapa kan det vara en fördel att man får visa muntligt vad man kan utan att behöva genomgå det där terrorliknande momentet när man måste stå inför hela klassen. Ett enkelt och bra sätt att skapa riktigt snygga filmer där man klipper ihop färdiga filmsekvenser och ljud är att använda Flexclip. Filmerna blir så snygga att de ser proffsiga ut och man kan enkelt ladda upp en egen speakerröst för att berätta om sitt ämne. Den är videon är gjord av min son i årskurs 6 som fick i uppgift att berätta om olika naturkrafter.

En komplett guide till Flexclip hittar du här!

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »