Försvar från en lovskola
Självklart ska vi ha kvar lovskolorna. Det vi behöver är att ändra fokus i debatten och lägga energin på att hitta lösningar på de verkliga problemen som eleverna möter på gymnasiet.
Klart vi ska ha lovskola!
Det pratas mycket om lovskolor nu. Många är kritiska, men Skolverket vill ändå ha mer. Tongångarna går högt om huruvida den här lösningen är värd de resurser den kostar. Själv sitter jag som lärare på en lovskola i Sverige och tänker att debatten lutar och frågorna som ställs är fel från början. Det störta felet är att skolan och lärarna alltför ofta förutsätter att kunskapsnivåer är allt som behövs för att klara sig i skolan. Det är inte så det funkar och det är inte bedömningarna i lovskolan det är fel på.
När det gäller elever i årskurs 9 som kommer till lovskolan för att prövas mot ett betyg är det en kategori som sticker ut. Det är inte den elevgruppen som kämpat, gått på alla lektioner, lämnat in allt de ska men som ändå fått F som vi träffar här i första hand. Snarare är det de elever som av olika anledningar har väldigt bristande motivation som prövas och klarar sig. Den bristande motivationen kan naturligtvis ha många anledningar. Det kan vara trötthet, trassliga hemförhållanden eller andra livsproblem som kommer i vägen när eleven ska fokusera, gå på lektioner och göra läxor. Det är helt enkelt skillnad på att få F för att man visat att man inte kan eller att få det för att man inte visat att man kan. Det är den senare gruppen som kan klara sig i lovskolan och de ska naturligtvis också få en chans att göra det. Varför ha ett betyg som säger att jag inte kan svenska eller matte om det inte stämmer?
Vad är det sedan som händer på gymnasiet om eleverna från lovskolan ofta inte klarar sig? Om man förutsätter att allt handlar om kunskapsnivåer kommer man att resonera som så att eleven trots allt inte kan ha haft tillräckliga kunskaper när de började gymnasiet, att vi på lovskolan som inte kan vårt jobb och att lovskolor bör läggas ner. Det är ett alltför förenklat resonemang.
Sanningen är den att eleven inte kommer att få hav av motivation och energi under sommarlovet efter lovskolan och gymnasiet fortsätter därför i samma knackiga stil som uppvisades i grundskolan. Prokrastinering, bristande motivation och dålig studievana gör att eleven kommer mer och mer efter även där och till slut går det inte längre där heller.
Det här betyder inte att vi som arbetar på lovskolan gjorde en felaktig bedömning av elevens kunskaper inom ett visst ämne. Det betyder bara att det krävs mer än bara kunskaper och förmågor för att klara en utbildning. Vi behöver tala mer om hur man stöttar elever på andra sätt än bara med speciallärare till de som inte förstår. Det är det vi behöver ha fokus på och diskutera i olika medier hela tiden istället för att lägga allt fokus på om lovskolan ska vara kvar eller inte.
Dela vidare:
Senaste inläggen
Skapa en enkät i Google
Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.
Min nya site!
Jag har under våren arbetat med att bygga upp min nya site. Kolla gärna in den!
Eleverna läser för mycket mellan raderna
Det är för mycket prat idag om att man ska “läsa mellan raderna. Visst är det viktigt, men det får inte tränga ut den efferenta läsningen!
En AI som inte var snäll!
Tekniken runt AI skrämmer många lite grand och nyligen fick en användare se vad de små robotarna kan vara kapabla till. Lite skärmmande läsning!
Dela Google Kalendern med andra
Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.