Mall för pedagogisk planering

Jag har arbetat fram en mall för pedagogiska planeringar som jag tycker funkar bra och som är lätt att ändra efter olika arbetsområden. Den är gjord med enkla tabeller i Google dokument och den innehåller alltid samma rubriker. Det ger eleverna en igenkänningsfaktor och det är lätt för mig att komma ihåg år för år hur det var jag gjorde olika saker.
Pedagogisk planering

Planera med stil

Mall för pedagogisk planering

Mall för pedagogisk planering

Det här är min mall för alla mina pedagogiska planeringar. Den är skapad i Google dokument och det går att kopiera den till din egen Drive.

Några tips när man skapar planeringen

När det kommer till planeringar är min erfarenhet att ”less is more”. För mycket information blir bara rörig och den bidrar inte till något konstruktivt. En överskådlig planering med en bild som passar till området är det bästa. Mina planeringar har rubrikerna:

Dokumentet som är delat nedan kan användas som en mall för pedagogisk planering inom olika områden. Presentationen innehåller bara ett kort svar på frågan “varför” och förhoppningsvis uppfattas de som intressanta. Under “förväntat resutat” försöker jag alltid att få dem mer som en förloppsindikator än som presenterade mål. Det är en del av en tanke om “spelifiering” där eleven får jobba sig igenom de olika delarna. Mer om det i ett annat inlägg.

Vill man vara lite snitsig kan man ändra färgen i rubrikerna till olika färger för olika årskurser, eller ha olika färger för olika ämnen om man har flera att hålla reda på. Man ändrar färg genom att ställa sig i den ruta man vill ändra och sedan klicka på den lilla färgpytsen överst och något till höger. Det är lättare att hålla reda på de olika dokumenten om man färgkodar och dessutom blir man glad av färg!

Frågan om bedömningsmatrisen känns alltid lika aktuell och det som många tvistar om är ifall den ska innehålla kunskapskraven rakt av eller om man ska skriva om dem / förtydliga dem för eleverna. Själv väljer jag alltid att låta dem stå ordagrant som de formulerats av Skolverket och jag tänker mig att det är förtydligandet som resten av planeringen är till för. När det gäller bedömningsmatrisen brukar jag kopiera över dem i ett eget dokument där jag kan upprepa den gång på gång på gång för att det senare ska bli lätt att fylla i. Ett alternativ är att kopiera över den i ett eget dokument som man delar som en uppgift i Google Classroom med en kopia till varje elev och sedan fyller man i den för var och en där.

Kopiera din egen planeringsmall

Genom att klicka på kanppen nedan eller den i början på inlägget kommer du till dokumentet i Google Drive. Om du inte har ett gmail-konto kan du klicka på “Arkiv” och sedan ladda ner dokumentet i Word-format. Om du däremot har en Drive på Google kan du kopiera dokumentet dit genom tre enkla steg:

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »