Vad är Padlet?
Eftersom Padlet är ett populärt verktyg har många varit med och använt det vid något tillfälle. Då börjar det med att du får en länk och när man klickar på den kommer man till en sida som ser ut lite grand som en anslagstavla där man kan samla något som liknar Post-it lappar.
Beroende på hur Padleten är inställd från början kan användarna kommentera, gilla och till och med ändra de andra användarnas lappar. En stor fördel med Padlet jämfört med andra liknande verktyg är att det även går att samla bilder och länkar.
Skapa en Padlet
När du vill skapa en Padlet går du till sidan padlet.com och loggar in. Det går utmärkt att använda Google-konton så man behöver inte ge ut en massa personuppgifter. Om du inte är betalande medlem kan du ha högst fem tavlor samtidigt, men dessa fem får du å andra sidan ha helt fritt och utan begränsningar. Man klickar på ”create new” och funderar på exakt vad det är man ska ha sin Padlet till. Det går att skapa tavlor där materialet ligger i ordning i rader, tavlor där användarna kan posta och flytta material huller om buller, snygga tidslinjer och kartor. Det är värt att fundera ett varv innan man väljer vilken typ av tavla som blir bäst. Det finns många olika att välja på, men jag visar de tre som jag använder oftast! Två av tavlorna har jag lagt in länkar till och om du vill kopiera dem klickar du på länken och sedan klickar du (inte helt logiskt) på “Remake” uppe till vänster för att skapa en kopia till dig själv som du kan göra vad du vill med!
Padlets
Olika typer av Padlets
Det finns många olika typer av Padlets som passar olika ändamål. Det är bra att tänka ett varv på hur du har tänkt att din Padlet ska användas innan du skapar den.
Tidslinjen
Tidslinjen är väldigt lätt att använda och den fungerar till allt där saker och ting ska listas efter varandra. Den kan göras hur lång som helst och det går lätt att skapa nya poster mellan de som redan finns för att göra den mer detaljerad. Den fungerar utmärkt för att illustrera allt från historia till olika typer av förlopp eller planeringar. Tidslinjen är bra att använda när du vill skapa en Padlet som ska användas för vad som helst där saker kommer i tidsordning. Det kan vara ett historisk händelseförlopp, ett flödesschema eller liknande.
Post it-tavlan
Post-it tavlan, eller canvas som Padlet kallar den, är det mest flexibla tavlan att använda. Här samlas alla lappar precis där användaren släpper dem och det går att skapa och flytta runt lapparna enkelt, precis som om de hade varit riktiga post-it lappar. Ett problem med den här tavlan är att den kommer att visas olika beroende på vad användaren har för skärm, vilket gör att det inte är någon idé att ens försöka sätta lapparna i en viss ordning. De kommer att visas lite huller om buller och olika beroende på skärmtyp.
En Padlet med en karta
Kart-alternativet är trevligt att använda för allt som har med olika platser att göra. Eleverna kan få skriva om platser de har forskat om, eller så kan man placera ut olika författare eller andra kända personer på kartan. När eleverna ska använda tavlan skriver de först namnet på platsen där texten ska hamna så placerar Padlet den rätt själv.
En Padlet med prydliga rader
En mer ordnad variant av canvas-tavlan är den som Padlet kallar “Shelf”. Här kommer inläggen i snygga kolumner och varje kolumn kan ha en given etikett. Den är typen av tavla går att använda till mycket. Själv har jag bland annat använt den till att lista kännetecken på olika nya religiösa rörelser och för att använda Chambers modell på ett bokprojekt.
Hur bjuder jag in andra till min fina Padlet?
När din Padlet är klar och alla inställningar är rätt är det dags att bjuda in gästerna. Börja med att trycka på det lilla kugghjulet uppe till höger och gå hela vägen ner i listan för att ställa in om besökare ska kunna kommentera och/eller gilla de inlägg som finns. Du kan också ställa in att fula ord ska ändras automatiskt, en funktion som är lysande om man inte tittar till sin Padlet varje dag.
Nu är det dags att trycka på “Share” och välja inställningar. Börja med att trycka på den rosa knappen som det står “change privacy” på. Du kan ställa in om det krävs ett lösenord och om din Padlet ska vara öppen för hela internet, eller bara för medlemmar. Den lilla spaken längst ner är viktig eftersom den ställer in om besökarna ska kunna skriva in din Padlet eller bara titta på den. Oftast vill man ju att alla ska kunna skriva (det är ju därför man skapar den), men när den är klar kanske man vill ändra inställningen så att den bara visas utan att någon kan ändra. Glöm med andra ord inte den knappen!
Nu är allting klart och redo att användas! Dela din Padlet genom att skicka länken till alla som ska ha den, eller dela den enkelt i Google Classroom. Alla kommer att tycka att du är superduktig!! 😃