Hotta upp dina uppgifter i Google Dokument

När jag bytte jobb och gick från att vara lärare på Komvux till att börja arbeta i grundskolan tvingades jag också att byta från It’s Learning som lärplattform till Google Classroom. Det som störde mig mest i Google Classroom var att det inte fanns något sätt att lägga upp en planering och uppgifterna eleverna fick blev lösryckta. Genom att börja arbeta mer med långa dokument och checkrutor har jag kommit runt det.
Checklista i Google dokument

Längre uppgifter ger tydlighet

När man ska dela uppgifter med eleverna i Google Classroom är det enkelt att skapa dagens uppgift och sedan skicka ut den. Det är ett lätt sätt att se till att eleverna vet vad de ska göra och eleverna lär sig att klicka på uppgiften direkt i flödet och komma igång. Nackdelen med det sättet att arbeta är att det minskar känslan av sammanhang i vad vi håller på med och det är även svårt för elever som varit frånvarande att riktigt hänga med på vad det är vi gjort.

För att komma runt det har jag börjat arbeta med längre dokument som innehåller alla de uppgifter som behöver klaras av och eleven får sedan själv ta ansvar för att bocka av sina uppgifter allt eftersom. Det ger en tydlig struktur för var och en av eleverna oavsett om de arbetar snabbt eller långsammare och det är också bra för föräldrar och eventuell stödpersonal som ska hjälpa eleverna.

Det behövs ett par steg och klick innan man skapat ett dokument med innehåll och uppgifter, men fördelen är att det är lätt att använda dem igen och igen sedan. Här är en steg-för-steg guide till hur man gör.

Uppgift i Google dokument

Så här gör du en innehållsförteckning med checklista

Steg 1

Börja med att skapa ett Google dokument genom att klicka på “dokument” i Google-våfflan eller genom att skriva “doc.new” i Chrome (utan citattecken). Skriv sedan de olika uppgifter som eleverna ska arbeta med de kommande veckorna. Det kan vara att läsa vissa sidor i boken, att se ett YouTube-klipp eller svara på frågor.

Steg 2

Gör en rubrik för varje uppgift som heter “uppgift 1”, “uppgift 2” eller liknande. Markera sedan rubriken och gå till den lilla rutan där det står “vanlig text”. Ändra den så att det står “rubrik” eller “rubrik 1”.

Steg 3

När det är klart kan du gå till “Infoga” och välja “Innehållsförteckning” längst ner och sedan välja alternativet att skapa en innehållsförteckning med blå länkar.

Steg 4

Nu är det nästan klart! Sista steget är att markera hela innehållsförteckningen och klicka på den lilla rutan bredvid punktlistan för att skapa checkrutor framför de olika delarna i innehållsförteckningen. Nu blir det en checklista som eleven kan bocka av allt eftersom. När de öppnar dokumentet ser de vilken uppgift de är på och kan klicka på nästa för att komma till den delen av dokumentet. Vill man ha sin innehållsförteckning lite snyggare kan man alltid markera texten och ändra teckensnitt, radavstånd och liknande som vanligt.
Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »