Skriv en läslogg

Det är bra för läsutvecklingen att eleverna ibland får välja bok själva och läsa lite mer fritt, men det är också svårare för läraren att hantera när alla elever har olika böcker och det kan vara svårt som lärare att hänga med i hur det går för dem. En läslogg är ett sätt att hänga med och se hur eleverna ligger till i sina böcker och vad de tycker om dem. Här är en enkel och kravlös mall för läslogg som jag brukar använda.
Läslogg

Fri läsning för att det är kul

Både som lärare och bibliotekarie ar jag alltid tyckt om den fria läsningen. Det är viktigt att känna att man själv får välja vad man ska läsa och gärna när. Det enda problemet är att det kan vara svårt för läraren att veta riktigt hur det går för eleverna. Frågar man dem säger de oftast att det går bra och djupare svar än så är svårt att få när man själv inte läst alla böcker de valt och det är svårt att ställa direkta frågor.

En läslogg är ett sätt att se mellan tummen och pekfingret hur det verkar gå för eleverna med deras böcker. De får fylla i fritt och jag brukar poängtera att det inte ska vara fem referat från texten, utan att de ska skriva även hur det gick att läsa idag. Var det lätt att läsa idag eller tog det emot? Var den här delen av boken intressant och spännande och i så fall varför eller varför inte?

Läslogg mall

Dela loggen i Google Classroom

Om skolan använder Google Classroom är det lättast att dela dokumentet direkt med alla elever och sedan välja ”gör en kopia för varje elev”. Den här funktionen låter dig se alla elever när du loggar in i Classroom och klickar på uppgiften. Redan innan man ens klickat på något enskilt av dokumenten ser man på överblicken om det överhuvudtaget finns text i dem och man får då en uppfattning om vilka som är igång och vilka som inte riktigt är det. Det går naturligtvis att kommentera i deras loggar under tiden som de arbetar för att visa att man tar del av deras läsupplevelse. Det går alltid att lägga kommentarer i elevernas dokument genom att markera stycket eller meningen man vill kommentera och sedan trycka på det lilla pluset som dyker upp till höger. Glöm inte att trycka på den blå knappen ”kommentera” när du är klar!

Läslogg kommentar

Kopiera mallen från Google Drive

Den läslogg som jag brukar använda i högstadiet har en ruta för reflektioner före läsningen, fem rutor för att göra lässtopp och en ruta som ska fyllas i när man läst färdigt. Det är en kravlös läslogg utan för mycket detaljer, men den hjälper mig att ha koll på hur det går för eleverna. Om du vill använda samma läslogg är det bara att klicka på knappen nedan för att komma till min Google Drive och sedan kopiera dokumentet till din egen. Kopian kommer att landa på ”Min enhet” när du loggar in i din egen Google Drive. Du kan alltid öka eller minska antalet lästillfällen genom att markera raden längst ner, högerklicka och välja ”ta bort rad” eller ”lägg till en rad under”. Om du gör det så glöm inte att även ändra i rutan högst upp där det står hur ofta eleverna ska göra lässtopp!

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »