Centralt innehåll 7-9 (Lgr22)
– Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.
– Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
Varför just blogginlägg?
Enligt Lgr22 ingår det i skolans uppdrag att eleverna ska “De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap“. (s 8).
Det här är anledningen till att just blogginlägg med självklart borde ingå i den kanon av texter som svensk- och svalärare arbetar med. Det som skiljer blogginläggen från allt annat skrivande (som jag kan komma på i alla fall) är att man inte har några givna läsare när man börjar. När man skriver insändare, reportage och liknande är tanken att man publicerar dem i någon tidning och deras läsare blir dina läsare. Den målgruppen man behöver tänka på är då tidningens läsare.
När man bloggar är det inte nödvändigtvis dina läsare som är din primära målgrupp. I och med att man måste nå ut i internetbruset med sina inlägg är det istället Google och de andra sökmotorerna man behöver tänka på i första hand. Säg att du vill starta en matblogg och ett av dina inlägg ska innehålla din farmors bästa recept på sockerkaka. Nu vill ju du att alla som söker på “recept på sockerkaka” ska få se just ditt inlägg bland de översta sökträffarna. 80% av alla som söker efter information på Google, Bing eller någon anna sökmotor kommer att klicka på en av de tre första sökträffarna. Det är faktiskt bara ca 20% som lägger tid på att leta längre ner på sidan än så. Det säger sig självt att ett blogginlägg som hamnar på plats 100 inte kommer att få mycket trafik.
Konsten att anpassa blogginlägg och hemsidor till sökmotorerna kallas för SEO vilket står för Search Engine Optimisation. Det här är en hel vetenskap där det finns hur mycket som helst att lära sig, men det räcker med några få tips för att kunna komma igång. På köpet får man kunskaper i hur våra sökmotorer arbetar och varför vissa sidor visas högre än andra. Den här kunskapen kan man sedan använda för att bli bättre på informationssökning.
Hitta dina nyckelord
Optimera för Google
Nu är det dags att börja skriva vårt blogginlägg med recept på pasta. En sak som man måste komma ihår är att det är viktigt att blogginläggets rubrik är just “Pasta recept” och ingenting annat. Hade man skrivit i en tidning hade rubriken till en sådan text kunnat vara till exempel “Känn en doft av Italien” eller något liknande som ger inspiration och lockar till läsning, men när man bloggar kan man tyvärr inte vara riktigt så kreativ. Om du vill att ditt inlägg ska synas för personer som söker får man skriva “Pasta recept” för att Google ska förstå vad du skriver om.
Att ha en bra rubrik är viktigt, men för att du verkligen ska komma högt i söklistorna behöver ditt sökord vara med ett par gånger till. Det kan vara lagom att ha med sökordet 3-4 gånger. Har man alltför många kan sökmotorerna börja sänka dig eftersom det inte ser seriöst ut. Lägg gärna in sökordet någon gång i ingressen och ytterligare en gång i en underrubrik.
Längden på inlägget är också viktigt. Alltför många korta inlägg kommer att hamna långt ner eftersom Google inte tänker att det kan finnas något viktigt i en så kort text. Lite text runt själva receptet är därför bra.
Lägg på en snygg bild
En stor del av din trafik som bloggare kommer från bilder och det är ofta väl investerad tid att lägga lite extra tid på dem. Bilder du tagit själv är oftast bäst eftersom ingen annan kommer att ha dem, men vill man använda andras bilder är Pixabay bra. På Pixabay finns bilden som får användas fritt och man betalar fotografen så mycket man vill eller ingenting. De här bilderna kommer att komma upp när någon klickar på “bilder” i sökmotorerna och inbjudande bilder leder till bra klick och trafik till just dig.
För mig är bloggande den mest givande hobbyn och sidoinkomsten man kan ha, men att ha fått skriva blogginlägg i skolan är också bra för att förstå hur nyhetsflödet och sökmotorerna fungerar. Det gör att det är lättare att själv hitta information och värdera sökträffarna.
Det jag beskrivit ovan är inte allt som behövs för att hamna på första plats på dina olika sökord, men det är en nödvändig grund för att ens kunna börja komma igång med en blogg. Blir man intresserad och tycker att det är roligt kan man lära sig mer allt eftersom.
Bygg upp ett arbetsområde
- Låt eleverna surra kring vilken typ av information de söker efter på Google och hur de önskar att informationen de hittar ska se ut.
- Eleverna får söka efter bra sökord på Ahref. Man kan leta inom olika områden och hitta något med låg konkurrens och hög trafik.
- Eleverna får samla fakta till sina inlägg och värdera informationen.
- Eleverna får skriva en informativ men ändå lättläst text om sina ämnen.
- Nu är det dags att kontrollera att söktermen är med i rubriken och sedan 2-3 gånger till i inlägget.
- Eleverna får själva fotografera eller hitta en bild på till exempel Pixabay som passar till inlägget.
- Text och bild färdigställs och eleven får motivera vilka sökord de valt och varför.
- Dags för inlämning!
Skapa en enkät i Google
Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.
Min nya site!
Jag har under våren arbetat med att bygga upp min nya site. Kolla gärna in den!
Eleverna läser för mycket mellan raderna
Det är för mycket prat idag om att man ska “läsa mellan raderna. Visst är det viktigt, men det får inte tränga ut den efferenta läsningen!
En AI som inte var snäll!
Tekniken runt AI skrämmer många lite grand och nyligen fick en användare se vad de små robotarna kan vara kapabla till. Lite skärmmande läsning!
Dela Google Kalendern med andra
Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.
YouTube till mp3 – Virusfritt!
Ibland är det praktiskt att kunna omvandla videor på YouTube till enkla mp3-filer som tar mindre plats och är lätta att hantera. Det finns många tjänser som påstår sig erbjuda den tjänsten, men den här är billigast och bäst.
Snabbguide: Redigera pdf
Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.
Skicka en geotag
En geotagg är en digital markör som innehåller geografisk information om en plats eller position. Genom att använda en geotagg kan du exakt ange var du befinner dig på en karta och dela den informationen med andra, till exempel via Google Maps.
Organisera ditt lärar-liv med Google Keep (och gör det med stil)!
För ungefär ett år sedan fick jag ett tips från vår speciallärare om en tjänst som heter Google Keep. En av anledningarna till att den är så bra är att det går att tala in sina noteringar och Google Keep kommer att skriva den snyggt på olika ”post it-lappar”. Nu har jag använt verktyget ungefär ett år och det är det bästa jag har använt. Så enkelt och så snyggt! Man blir en organiserings-ninja på nolltid.
Få hjälp med matten av AI-Einstein!
AI är absolut inte bara fusk, utan det kan också fungera som en utmärkt läxhjälp när man inte har någon annan att fråga. Lär man sig att använda AI på ett bra sätt är mycket vunnet!