Skriva cv med hjälp av en mall
Jag brukar arbeta med cv och personligt brev i årskurs 9 i och med att det är ett område som eleverna brukar tycka är intressant på riktigt. I den åldern börjar många tänka på att de vill ha sommarjobb för att kunna skaffa körkort och liknande och det blir intressanta diskussioner om hur ett cv och personligt brev bör se ut för att sticka ut men ändå se seriöst ut.
Det finns flera tjänster på nätet som erbjuder riktigt snygga cv på ett enkelt sätt. Man fyller i sina uppgifter och väljer en layout som ser proffsig ut. Problemet är att de aldrig är gratis och i värsta fall får man inte veta att de kostar pengar förrän man har lagt ner allt jobb och bara ska trycka på “ladda ner”. Då kommer det fram en ruta där man får fylla i sitt visakortsnummer för att få sitt dokument.
Hitta mallar till ditt cv
I Google dokument finns flera färdiga mallar för att göra sygga layouter till olika ändamål, som recept eller mötesprotokoll. När det här skrivs finns det fem olika mallar för just cv med lite olika färger och layout. Man hittar mallarna genom att klicka på plustecknet i Google, hålla pekaren över den lilla pilen framför “Dokument” och sedan välja “Från en mall”. De översta fem exemplen som visas är olika varianter av hur ett cv kan se ut. Genom att klicka runt hittar man snabbt något som är snyggt och sedan är det bara att ändra de förskrivna orden och istället skriva in sina egna uppgifter.
När man är nöjd med sitt cv går man till Arkiv-menyn, väljer “ladda ner” och sedan PDF-dokument för att få ner dokumentet till datorn så att man kan skicka det till vem man vill.
För att skriva ett CV med hjälp av mallarna i Google Dokument kan du följa dessa steg:
- Öppna Google Dokument och logga in på ditt konto, om du inte redan är inloggad.
Klicka på “Mallar” längst upp på sidan. - I sökfältet, skriv “CV” eller “resume” och tryck på Enter.
- Välj en CV-mall som passar dina behov och klicka på den för att öppna den.
Anpassa mallen genom att klicka på den text eller de avsnitt du vill ändra. - Fyll i dina personuppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter och eventuella andra relevanta sektioner.
- Formatera texten efter behov, till exempel genom att ändra typsnitt, storlek, färg etc.
- Lägg till eventuella extra avsnitt eller rader som du behöver för att framhäva din erfarenhet och kompetens.
- När du är nöjd med ditt CV, klicka på “Fil” i menyn och välj “Ladda ner” för att spara det på din dator i önskat format (till exempel som PDF eller Word-dokument).
- Skriv ut ditt CV eller bifoga det som en fil när du ansöker om jobb.
Extra tips om saker att skriva i sitt cv:
Frivilligarbete: Om du har engagerat dig i frivilligarbete kan det vara värt att nämna det i ditt CV. Det visar på att du är en engagerad och ansvarstagande person som är villig att bidra till samhället.
Personliga projekt: Om du har arbetat med egna personliga projekt, till exempel att bygga en egen hemsida eller starta en egen blogg, kan det vara intressant att inkludera det i ditt CV. Det visar på din kreativitet, självdisciplin och förmåga att ta initiativ.
Intressen och hobbies: Att inkludera dina intressen och hobbies i ditt CV kan ge arbetsgivaren en bättre bild av dig som person. Det kan också visa på egenskaper som laganda, uthållighet eller kreativitet som kan vara värdefulla i arbetslivet.
Kurser och utbildningar utanför ditt område: Om du har tagit kurser eller utbildningar inom områden som inte är direkt relaterade till det jobb du söker, kan det ändå vara värt att ta upp dem i ditt CV. Det visar på din nyfikenhet och vilja att lära dig nya saker, vilket är en egenskap som arbetsgivare värdesätter.
Priser och utmärkelser: Om du har fått några priser eller utmärkelser i ditt liv, till exempel inom idrott, musik eller akademiska prestationer, kan det vara bra att nämna dem i ditt CV. Det visar på din framgångsrikhet och förmåga att arbeta mot mål.
Kom ihåg att dessa tips kan vara användbara, men det är viktigt att anpassa ditt CV efter den specifika position du söker och arbetsgivarens förväntningar.
Skapa en enkät i Google
Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.
Min nya site!
Jag har under våren arbetat med att bygga upp min nya site. Kolla gärna in den!
Eleverna läser för mycket mellan raderna
Det är för mycket prat idag om att man ska “läsa mellan raderna. Visst är det viktigt, men det får inte tränga ut den efferenta läsningen!
En AI som inte var snäll!
Tekniken runt AI skrämmer många lite grand och nyligen fick en användare se vad de små robotarna kan vara kapabla till. Lite skärmmande läsning!
Dela Google Kalendern med andra
Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.
YouTube till mp3 – Virusfritt!
Ibland är det praktiskt att kunna omvandla videor på YouTube till enkla mp3-filer som tar mindre plats och är lätta att hantera. Det finns många tjänser som påstår sig erbjuda den tjänsten, men den här är billigast och bäst.
Snabbguide: Redigera pdf
Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.
Skicka en geotag
En geotagg är en digital markör som innehåller geografisk information om en plats eller position. Genom att använda en geotagg kan du exakt ange var du befinner dig på en karta och dela den informationen med andra, till exempel via Google Maps.
Organisera ditt lärar-liv med Google Keep (och gör det med stil)!
För ungefär ett år sedan fick jag ett tips från vår speciallärare om en tjänst som heter Google Keep. En av anledningarna till att den är så bra är att det går att tala in sina noteringar och Google Keep kommer att skriva den snyggt på olika ”post it-lappar”. Nu har jag använt verktyget ungefär ett år och det är det bästa jag har använt. Så enkelt och så snyggt! Man blir en organiserings-ninja på nolltid.
Få hjälp med matten av AI-Einstein!
AI är absolut inte bara fusk, utan det kan också fungera som en utmärkt läxhjälp när man inte har någon annan att fråga. Lär man sig att använda AI på ett bra sätt är mycket vunnet!