"Den andra våldtäkten" från Uppdrag granskning
För ett par år sedan publicerade Uppdrag granskning ett avsnitt med titeln “Den andra våldtäkten” som handlar om två tjejer som blivit våldtagna av samma kille i skolan,men där hela samhället ställer sig på killens sida. Diskussionerna på sociala medier får härja fritt och okritiskt och näthatet verkar inte ha någon gräns. Tjejerna mår naturligtvis fruktansvärt dåligt och de tvingas tillslut att flytta från samhället. Avsnittet kan ligga kvar på svtplay, men det finns också publicerat på Youtube. Även om avsnittet är drygt en timme långt innehåller det så många delar och detaljer att det är värt att låta eleverna se det i sin helhet. Det är samtidigt värt att ta upp med eleverna att skolan i avsnittet har agerat helt fel och att skolan alltid är skyldig att agera mot nätmobbing även om det händer på fritiden. Det gör att de alltid kan vända sig till någon på skolan om de är med om något liknande.
Låt diskussionen komma igång
Eleverna kan senare få reflektera i grupp över följande frågor. Fråga ett handlar om att få igång diskussionen, fråga två om juridik och vad som ens är lagligt att uttrycka och fråga tre handlar om att kolla källan.
- Har du upplevt en liknande situation med eskalerande diskussioner på sociala medier där alla ställer sig på samma sida?
- I det här avsnittet kommer många personangrepp som att tjejen är lögnare, att hon borde brinna i helvetet etc. Vilken lag bryter de här kommentarerna mot och vad är straffet för det?
- I dokumentären påstår de att en DNA-analys inte bevisar något och att fläckarna lika gärna kan komma från vem som helst. Hur tänker du när du ser ett sådant påstående?
I och med att det här är ett ämne som många elever kan tycka är lite privat eller känsligt kan det vara en bra idé att samla in svaren på något annat sätt än genom diskussioner i helklass. Elverna kan skriva sina svar på lappar som man lägger i en låda, eller så kan man använda Nearpod, Lumio eller Padlet för att svara anonymt digitalt.