Tips för alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en fantastisk tid att passa på att vara kreativ. Ett trevligt kort, en fin film eller en hel bok full med kärleksdikter. Du väljer!
14 februari

Alla hjärtans dag är en fantastisk tid som lyser upp februarimörkret med lite hjärtan och rosa. Eftersom kreativitet är det bästa som finns i ett klassrum kan man satsa på att låta eleverna skapa kärleksfulla verk den här dagen. Ett fint kort, en bok med kärleksdikter eller en fin film att skicka till någon man tycker om. Det viktiga är inte vad man väljer, utan att det kommer från hjärtat.

14 februari

Skapa kärleksfulla kort i Canva

Canva är ett verktyg för att skapa alla möjliga former av grafik. Det finns många färdiga mallar att använda och det går snabbt och lätt att komma igång. Självklart har Canva laddat med många olika kärleksteman just inför Alla hjärtans dag, men det går också bra att lägga in sina egna bilder för att få det mer personligt.

Det går att logga in i Canva med konton från Google, Apple eller Facebook och det finns tusentals mallar att använda även om man bara har ett gratiskonto. En del mallar har ett litet dollartecken längst ner och för att använda dem måste man betala en slant varje månad.

När man arbetat klart sin mall och skrivit den text man vill ha kan man ladda ner dem för att skicka dem som de är eller lägga in dem i dokument.

En längre guide om hur man använder Canva finns här!

Annons:
Detta är en annons:
Valentinkort

Skapa ett filmklipp med en kärlekshälsning

Om man vill gå lite mer ”all-in” på alla hjärtans dag kan man skapa ett filmklipp istället för en bild för att ha och skicka till vänner. Flexclip har, precis som Canva, flera färdiga mallar att utgå från. Det är lätt att logga in med en Google-konto och sedan sätta igång och skapa. Själv föredrar jag att arbeta i den nya ”Timeline-mode” där man enkelt ser musik, bilder och textblock i en rad och det är lätt att flytta och ändra dem i förhållande till varandra.

Genom att gå till ”stock media” hittar man färdiga filmklipp, musik och bilder som passar. Alla sökningar i Flexclips arkiv behöver göras på engelska och sökningar som ”love” eller ”valentine” ger tusentals träffar. Sedan är det bara att sätta ihop den till en helhet.

En längre guide om hur man använder Flexclip finns här!

Skapa en diktbok med kärleksdikter

Kärleksdikter

Att skriva dikter är en rolig aktivitet som sätter igång fantasin. En del elever skriver sina dikter mer som raplåtar med rytm och rim, andra har en annan stil och föredrar ett poetiskt språk som kan vara rimmat eller orimmat. Ytterligare andra kan få inspiration av kylskåpspoesi om man har tillgång till det. När jag arbetar med lyrik brukar jag inte ha så mycket regler för hur dikterna ska skrivas, utan det viktiga är kreativiteten och att texten känns rytmisk och fungerar som en dikt.

När alla elever har skapat sina dikter kan man samla dem i en snygg e-bok med hjälp av BookCreator. Det är en tjänst som låter användarna skapa e-böcker med många olika färdiga teman. Det blir snyggt och när boken är färdig kan man dela en länk till den för att visa föräldrar eller andra klasser.

Kärleksdikter

Det går att skapa hela bibliotek för en skola så att böcker från olika ämnen och årskurser visas tillsammans. De texterna som samma årskurs skrev året innan fungerar bra som exempeltexter för eleverna som kommer efter. Tänk på att inte lägga ut elevernas namn i boken, utan klistra bara in texterna som de är.

Tyvärr kan man inte arbeta samtidigt i samma bok om man bara har ett gratiskonto på BookCreator, men om eleverna klistrar in sina texter i samma dokument går det snabbt för läraren att klistra in dem i klassens diktbok.

En längre guide till BookCreator finns här!

Detta är en annons:
Detta är en annons:

Sök efter recept på Pinterest

Recept på Pinterest

Det sägs att vägen till mannens hjärta går via magen, och man kan gissa att det stämmer för tjejer också. Om man inte vill sätta ihop en hel middag är det ändå trevligt med hjärtformade kakor eller rosa maränger.

Min favoritplats att hitta recept och inspiration är på Pinterest. Det kommer tusentals bilder och även om man inte klickar på dem för att få hela recepten får man ändå otroligt mycket inspiration till hur man kan göra.

Pinterest är en av världens mest populära sociala medier där kreatörer kan lägga ut länkar till bilder, bloggposter eller samlingar. I och med att sökresultaten visas som bilder är det lätt att hitta något man vill skapa.

Det bästa är att söa på ”alla hjärtans dag recept” på svenska eftersom det ger svenska sökträffar. Just recept kan vara ganska bökitg att läsa på engelska eftersom det är helt andra måttenheter och många produkter som ska användas kanske inte säljs i Sverige och det kan vara svårt att veta vad som motsvarar dem. Även om man söker på svenska får man fler sökträffar än man hinner bläddra igenom på en timme, så de finns så det räcker ändå.

Recept på Pinterest
Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »