Vad är PechaKucha?
Det här med att lyssna på föredrag kan vara både oerhört inspirerande och fullständigt mördande tråkigt. Det är långt ifrån alltid som det är ämnet som avgör om vi uppfattar den som talar som instressant eller inte. Det är snarare hur föredraget är uppbyggt som avgör hur intressant det blir.
PechaKucha har som idé att få bort två av de saker som vi åhörare irriterar oss på mest. Den ena är föreläsare som har PowerPoints knökfulla med text och diagram som de sedan bara står och läser av innantill. Inte sällan görs detta till och med med ryggen åt publiken. Den andra är föreläsare som inte håller tiden, utan som glatt pratar på trots att de nått tidsgränsen för länge sedan. Det här är främst ett problem för den som ska hålla presentationen efter och som får se hur tiden med publiken kraftigt minskar.
Presentationsformen PechaKucha kommer från Japan och det är ett trevligt format där den som ska presentera något tvingas att hålla tiden och dessutom ha intressanta och passande bilder utan text. För att skapa en PechaKucha ska man använda 20 olika bilder och de ska visas i 20 sekunder var. Det gör att den färdiga presentationen alltid blir exakt 6 minuter och 40 sekunder. Det gäller att den som håller presentationen verkligen har finslipat vad de ska säga och vilka bilder som passar bäst.
I Japan, och på många andra håll i världen också, ordnas PechKucha-nights där publiken får lyssna på ca 10 olika föredrag om vitt skilda ämnen i ungefär två timmar. Det är också vanligt att till exempel försäljare och andra som vill visa något för japanska företag får just en PechaKucha på ett viktigt möte. Då vet alla att de kommer att hålla tiden.
Självklart är PechaKucha också mycket användbart som format i klassrummet i vilket ämne som helst. Problemet med elever som pratar för länge och tar tid från de sista på listan har nog alla lärare stött på. Genom att låta eleverna använda Google Slides till att skapa sin PechaKucha går redovisningarna smidigare.
Ett problem emd Google är att det inte finns någon färdig inställning som låter dig visa en bild i 20 sekunder. Det lättaste sättet att komma runt det är att ändra presentationsformatet lite och låta eleverna välja 10 bilder som visas i 30 sekunder. På det sättet blir presentationen prick 5 minuter.
Steg 1 - Att välja rätt bilder
I och med att en PechaKucha till stor del är baserad på bilder ger det också ett bra tillfälle att prata om bildanvändning och copyright. Det här finns med i läroplanerna både för grundskolan och gymnasiet, men det är ett ämne som inte alltid hinns med. Om man som lärare känner sig osäker på ämnet är det en bra idé att kontakta skolbibliotekarien eller kommunens bibliotek för att se om någon har tid att komma och prata om upphovsrätt. I annat fall är det inte så jättemycket att tänka på så det går att lägga upp en bra lektion ändå.
Bilder som vi hittar på internet kan vara licenserade på en lång rad olika sätt. Det betyder att villkoren för att få använda dem varierar mycket och man måste därför ta reda på rättigheterna till varje enskild bild innan man använder den själv. Tidigare var Creative Commons (CC) den mest populära licensen att använda när man ville dela med sig av sina bilder så att andra skulle kunna använda dem. Tyvärr är CC lite knöligt i och med att det finns sex olika varianter av den och det går inte heller att få någonting för sina bilder efter att man delat dem med CC.
Det här banade väg för andra sätt att dela sina bilder och den mest populära licensen idag är Pixabay. Den fungerar så att vem som helst får ta och använda bilderna och man betalar en valfri summa om man vill. Pengarna går direkt till personen som skapat bilden. Det går också utmärkt att ta bilder utan att betala, vilket gör Pixabay perfekt för skolor. Det finns miljontals bilder på pixabay.com och systersiten pexels.com delar korta klipp enligt samma licens. Det enklaste sättet för eleverna att få bilder till sin PechaKucka är att gå till pixabay.com och välja 20 stycken som de vill använda.
Steg 2 - Tänk igenom manuset och träna, träna, träna
När mina elever skulle göra en Pecha Kucha på Sfi fick de ett enkelt dokument med 10 rubriker där det bara stod ”bild 1”, ”bild 2” osv. Sedan fick de tänka och klura på vad de skulle säga till varje bild. Här blir det ofta en växelverkan där tankar om vad jag ska säga kan leda till att jag byter ut några bilder och gör om lite mot hur jag tänkte från början. Det är en del av skapandet och bara man som lärare avsätter tillräckligt med tid för projektet är det naturligtvis inga problem. Mina elever på Sfi skulle skapa en presentation om sig själva och de satt i grupper för att kunna få idéer från varandra om hur man kan uttrycka sig.
När presentationen väl är klar är det dags att sätta igång och träna, träna och åter träna. Eftersom bilderna visas i 20 sekunder var oavsett hur mycket du har hunnit säga är det viktigt med tajmingen och att hålla ett bra tempo.
Steg 3 - Skapa din PechaKucha i Google Presentationer
När du står i Google Presentationer börjar du med att trycka på ”Arkiv” och sedan på ”Publicera på webben”. Du får då fram en ruta där det går att välja hur länge varje bild ska visas. Du får också välja om bildspelet ska gå igång så fort någon klickar på länken, eller om det ska startas manuellt. Jag valde att starta manuellt när jag gjorde PechaKucha med min klass eftersom det ger den som ska tala mer kontroll. Rutan om att starta om bildspelet efter sista rutan lämnas tom.
När du trycker på ”Publicera” skapas en länk som är lätt att dela i till exempel ett Google dokument eller Google Classroom.
När alla länkar ligger prydligt samlade på samma ställe kan klassens PechaKucha-night börja!
Tips!
Det finns en möjlighet att ändra presentationstiden för den som vill ha just 20 sekunder och inte 30 på varje bild. Om man tittar noga på den länken som skapades så finns siffran 30000 gömd allra sist. Genom att ändra den siffran till 20000 kommer varje bild att visas i 20 sekunder istället.
Tips!
Det finns en möjlighet att ändra presentationstiden för den som vill ha just 20 sekunder och inte 30 på varje bild. Om man tittar noga på den länken som skapades så finns siffran 30000 gömd allra sist. Genom att ändra den siffran till 20000 kommer varje bild att visas i 20 sekunder istället.
Exempel på en PechaKucha