Snabbkurs: Skapa en Kahoot

Jag har flera gånger skrivit om min kärlek till Kahoot, men jag har faktiskt aldrig tagit mig tid att lugnt och ordentligt förklara hur man gör när man ska skapa en Kahoot från början. Därför ska jag göra det nu! Det är inte svårt och känner man till knepen tar det inte lång tid!
Skapa Kahoot

Innehåll

Kom igång med Kahoot

Kahoot är ett verktyg som gör det möjligt att skapa roliga och medryckande frågesporter på ett enkelt sätt. Oftast är det snabba kunskapsfrågor, men man kan också ha frågor som kräver längre tid. Kahoot kommer automatiskt att lägga till medryckande musik till dina frågesporter, vilket gör det roligare. När du startar din Kahoot kan du låta eleveerna skriva sina riktiga namn eller uppmuntra dem att vara anonyma. Anonymiteten är bra om det bara är en träning som inte ska andas så mycket prestige, men med riktiga namn kan elevernas svar ge underlag för formativ bedömning.

Steg 1 - Skaffa ett konto

Okej, då börjar vi! Kahoot är uppbyggd på två olika hemsidor (och en app, men nu använder vi datorn!). När man vill skapa eller starta en Kahoot använder man .com adressen. Alltid! När eleverna sedan ska spela ska de gå till .it-adressen (eller appen i telefonen) för att skriva in koden.
Kahoot.com – Här skapar man sin Kahoot
Kahoot.it – Här loggar eleverna in

Första gången du går in måste du skapa ett konto. Det gör du genom att gå till “sign up”. Efter det får du välja om du är lärare eller elev och vilken nivå du undervisar på. På tredje rutan i processen kan du välja att använda ditt vanliga inloggningskonto från Google, Microsoft eller Apple. Det lättaste är att välja det så går det snabbt att logga in sedan. Slutligen får du välja om du vill betala eller inte. Det är gratis att vara grundmedlem och man får riktigt bra med funktioner redan i gratisläget!

Steg 2 - Hitta en bra Kahoot

Steg ett när du vill spela Kahoot är att se om inte någon redan gjort grovjobbet åt dig så att du slipper den biten. I den nya versionen av Kahoot är sökfunktionen lite dold, men om man klickar på de tre strecken uppe till vänster kommer en meny fram och där har de gömt “discover-knappen”.
Göra Kahoot

Det finns tusentals Kahooter och det gör att man oftast slipper jobba ihjäl sig! När jag söker efter Kahooter brukar jag skriva namnet på den lärobok vi jobbar med. Man kan testa att söka på lärobokens titel eller på namnet på ett specifikt kapitel. Det finns nästan alltid färdiga tävlingar som man kan använda. Längst ner till höger på varje Kahoot står hur många frågor den innehåller. Det är bra att kasta ett första öga där för att se att man få någon som är ungefär lagom lång. Tänk på att det är lätt att korta en Kahoot som är lite för lång, men betydligt bökigare att göra den längre.

Kahoot på svenska

Steg 3 - Modifiera din Kahoot

När du har hittat en Kahoot som ser bra ut trycker du på de tre prickarna längst ut på rutan på bilden. En meny kommer fram där du kan välja “duplicate”. Nu skapas en kopia av originalet som lägger sig i din egen samling. Den kommer att få samma namn som originalet med tillägget “duplicate of”. Den här kopian är bara din och den kan du göra ändringar i utan att det påverkar någon annan.

Kopiera en Kahoot

Steg 4 - Let the game begin!

När du vill starta din Kahoot trycker du på “Kahoots” på övre menyraden och sedan på “Play” på den Kahoot du vill ha. Du kommer nu att få två val om du vill ha “Teach” eller “Assign”. Om du väljer “Teach” kommer din Kahoot att starta direkt och alla spelar samtidigt i klassrummet. Om du istället väljer “Assign” får du sätta ett slutdatum när tävlingen ska avslutas och eleverna kan logga in när de vill under den tiden för att spela en omgång.
På rutan som kommer efter väljer jag alltid “Classic”. När eleverna ska spela går de antingen till Kahoot.it och skriver koden eller så kan du posta länken i Google Classroom.

Nu är det bara att sätta igång och spela och höra elevernas jubel när musiken drar igång!

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »