Skapa en Kahoot för en vecka
Om du aldrig har skapat en Kahoot tidigare kan det vara bra att först läsa inlägget “Skapa en Kahoot”!
När du är bekväm med hur man gör kan vi gå vidare och skapa en Kahoot som pågår lite längre tid.
När du har hittat eller skapat den Kahoot som du vill använda trycker du på “Play”. Du får nu två val där du kan välja “teach” eller “assign”. Om du väljer “teach” kommer din Kahoot att startas direkt och du kan spela i klassrummet. Om du istället väljer “assign” får du upp en ruta där du kan göra olika val.
Överst väljer du vilket datum och vilken tid din Kahoot ska ta slut, alltså när vinnaren ska koras. Efter det kan du välja om eleverna ska få obegränsat med tid eller om det är lite stress i det hela.
- Funktionen “personalized learning” innebär att eleverna får svara på de frågor de hade fel på igen innan Kahooten är helt slut.
- “Randomize question order” är en smart funktion som gör att svaren visas i olika ordning för olika elever. Det är bra i en Kahoot som man förväntar sig att eleverna spelar flera gånger eftersom det innebär att eleven inte bara kan memorera att “B är rätt svar på fråga 4”.
- “Nickname generator” innebär att Kahoot själv skapar namn till eleverna och det kan vara bra när man spelar på distans och läraren inte fullt ut har koll på vad eleverna skriver. Det är ett bra sätt att undvika att det kommer upp olämpliga “namn” eller texter.
När du är klar med dina inställningar trycker du på “create” och du får nu upp en sida där du ser en länk och en pin-kod till din Kahoot. Länken är lätt att kopiera och skicka med mejl eller klistra in i en lärplattform.
Om du istället vill ha din Kahoot på väggen i klassrummet väljer du att skriva upp den pin-kod som syns under länken på sidan. Jag brukar skriva upp den med stora siffror på en lapp och sätta det på en affisch som alltid innehåller veckans kod. Om du vill slippa göra en egen affisch kan du ta mina nedan.
Se hur det gick för eleverna
När tiden för din Kahoot gått ut är det dags att logga in på kahoot.com och klicka på “reports”. Där ser du alla de kahooter du har spelat och om man klickar på dem kommer det upp detaljerad statistik över vilka frågor som var svåra eller hur det gick för varje elev.
Jag brukar skriva upp namnet (deras “nickname”) på den som kommit etta, tvåa och trea och sätta upp namnet på affischen i klassrummet. Det ger en välförtjänt stolt känsla för hela veckan!
Ladda ner affischerna!
Affischerna är i A3 och pdf-format. Ladda ner, skriv ut och laminera gärna innan de sätts upp.