Rätt väg som IKT-pedagog?
Här listar och betygsätter jag några av de kurser jag hunnit med under mina år i yrket. Ett hett tips är annars att hålla koll på “digital kompetens” på antagning.se eftersom utvecklingen går snabbt och det kommer nya kurser hela tiden.
Vilken är din väg?
Idag pratas det allt mer om att det behövs utbildade IT-pedagoger och flera företag och lärosäten har satsat på utbildningar. Vilken väg du vill gå är helt upp till dig!
Digital kompetens och lärande (Umeå):
Umeå Universitet ger två distanskurser på 7,5 poäng som heter “Digital kompetens och lärande”. Jag har än så länge läst den första av dem och den var riktigt bra. Kursen tog upp grundläggande delar inom flera olika områden som en IKT-pedagog måste ha koll på. Vi läste GDPR för lärare, upphovsrätt, vetenskapliga teorier kring distansutbildning, sociala medier i skolan, källkritik och vad styrdokumenten säger om digital kompetens.Kursen hade ett bra upplägg och det var hela tiden lätt att se vad man skulle läsa och göra och till vilken dag. Tyvärr upplever jag att kursinnehållet inte motsvarade 7,5 poäng. Det var inte mindre än 8 inlämningsuppgifter på 2-3 sidor som skulle göras och till varje var det en hel del litteratur. Det blir mer än en uppgift per poäng och det känns lite i överkant. Den som vill gå kursen gör därför klokt i att avsätta lite mer tid än 25%.
Digitalisering i språkundervisningen (Uppsala):
Uppsala Universitet ger också en distanskurs inom IKT som heter “Fokus på IKT i språkundervisningen”. Den är också på 7,5 poäng och här tycker jag att kursinnehållet och arbetsinsatsen stämde mycket bättre med poängantalet.
Den här kursen var långt mer praktiskt inriktad än den i Umeå. Vi läste litteraturen och gjorde praktiska uppgifter hemma och sedan träffades vi på web-seminarier för att redovisa för varandra vad vi gjort och hur det gått. Det var ett väldigt bra upplägg som gjorde att vi fick inblick i en rad olika verktyg som kan användas språkutvecklande. När jag läste var vi dessutom ett riktigt roligt gäng som hade kul när vi sågs och det var helt okej att erkänna att man inte lyckats så bra. Det hände mig en gång att jag klantat mig och ett av mina “experiment” gick åt fanders, men jag redovisade ändå, alla skrattade och alla lärde sig något.
Bli certifierad direkt av de stora företagen
Om du istället vill läsa i din egen takt på kvällar och helger kan du se mitt inlägg om att bli certifierad av något av de större företagen som sysslar med e-lärande. De stora certifikaten tillhandahålls av Google och Microsoft och även om de är lite reklam-aktiga är de faktiskt riktigt bra båda två. Google har flera olika nivåer på sina certifikat och man läser dem i sin egen takt. Provet kostar någon hundralapp, men det kan det vara värt för att få ett snyggt certifikat. Bland de något mindre företagen som erbjuder certifiering finns Smart (Som i Smartboards!) och Nearpod. Jag måste säga att jag blev mycket positivt överaskad av certifikatet hos Nearpod! Det var riktigt genomtänkt och matnyttigt för att komma från en enskild tjänst och det tog upp lektionsupplägg och distansundervisning / blended learning på ett riktigt bra sätt!
Här finns länkar till de olika utbildningarna:
Google Certifier Educator (på svenska)
Microsoft Certified Educator (på svenska)
Nearpod Cerfified Educator (på engelska)
Smart Digital Educator (på engelska)