Upphovsrätt för lärare
Bilder på nätet (och överallt annars) skyddas av upphovsrätt. Det är inte svårare än att den som har skapat dem har rätt att bestämma över dem. Upphovsrätten gäller den som har skapat den och inte den som är på bilden. Det är med andra ord fotografen du ska kontakta om du har frågor.
Det enda som krävs för att en bild ska skyddas av upphovsrätt är att de når något som kallas för verkshöjd. Det innebär att bilden är så pass unik att man kan kalla det en egen skapelse överhuvudtaget. Ett vitt papper kan inte sägas nå verkshöjd och det skyddas därför inte av upphovsrätten. Ser man en bild på nätet som överhuvudtaget föreställer något kan man dock vara säker på att den når verkshöjd eftersom gränsen är mycket låg.
I Sverige skyddas alla verk som skapats automatiskt av upphovsrätt. Det betyder att man inte behöver ansöka om att få rätt till sina skapelser. Det spelar heller ingen roll om det finns ett copyrighttecken © i en bok eller på en bild eller inte. Lagen skyddar allt som skapas och tecknet fungerar bara som en påminnelse om upphovsrätten. Samma sak gäller med texten “får ej kopieras” som ibland står i böcker. Det normala är att det inte får kopieras (undantag finns) och texten påminner läsaren om det.
Vad betyder copyleft?
Upphovsrätt kallas ibland också copyright, men som väl är för oss kreatörer så har det också vuxit fram något som heter copyleft. Det är ett intressant system med licenser där upphovsrättsinnehavaren kan välja att dela med sig av det de skapat med olika villkor. Villkoren kan vara att bilden får användas, men inte ändras eller att den får användas, men inte kommersiellt.
Den licensiering som är vanligast för oss som vill ha bilder är Creative Commons. Det finns andra, såsom GNU eller Kopimi, men de används mest för andra områden som lärare inte kommer i kontakt med (som att skapa manualer och liknande). CC-bilder når man via Flickr, Google eller WikiCommons.
Det viktiga är nu att om man använder en bild som delas med en viss licens så måste man ange vilken licens den har när man själv använder den! Det går inte att ta den utan att skriva något, då gör man sig skyldig till brott, och det vill man ju inte! Det ska alltså stå under bilden att det är en CC-licens, vilka villkor som gäller, vem som tagit den och om bilden har ett specifikt namn ska det också anges. Skriver man bara ut det är man trygg och kan känna att man gjort allt rätt!
En licens som snabbt blivit populär är Pixabay. Att den växte fram så snabbt berodde troligtvis på att det fanns många brister och krångel med Creative Commons. Pixabay är en licens som låter kreatörer dela med sig av sina bilder eller videor och den som vill använda dem betalar om de vill och i så fall så mycket som de tycker att det är värt. Bilder som är licenserade med Pixabay hittar man på pixabay.com och videor med samma licens samlas på pexels.com.
Bonusavtalet - ett undantag från upphovsrätten
Det så kallade Bonusavtalet trädde i kraft 1 januari 2014 och det innebar att lärare och studenter fick en stärkt rätt att använda material i utbildningssyfte. Avtalet säger att lärare eller studenter får kopiera 15 sidor, men dock högst 15% av ett verk för att använda i undervisning. Materialet kan sedan tryckas, användas i presentationer eller liknande. Det är inte tillåtet för en lärare att sprida materialet utanför skolan. Det här gör att man inte kan kopiera upp sidor ur en bok och dela dem digitalt även om man får kopiera upp dem på papper. Lärare kan samarbeta kring kopierat material genom att samla det på en gemensam hårddisk eller en molntjänst, men bara om molnet i fråga inte delas av fler skolor.
Bonusavtalet gäller flera former av publikationer med det förbehållet att de ska ha blivit offentliggjorda. Det kan vara tidningspress, böcker, artiklar eller digitalt material. Ett viktigt undantag från Bonusavtalet är material som är skapat för att bara användas en gång. Den vanligaste typen av sådant material är böcker där eleven förväntas skriva svaren på olika frågor direkt i boken. Den typen av böcker är det tyvärr inte tillåtet att kopiera från alls.
Du hittar mer information om Bonusavtalet på:
https://www.bonuscopyright.se
För dig som vill fördjupa dig mer om upphovsrätt och copyleft finns den här utmärkta boken av Mathias Klang, och den har delats lagligt med en cc-licens.