Källkritik i praktiken
De olika exempel på källkritik jag skriver om här har jag samlat och utvecklat under flera år och de handlar om både historia och svenska eller sva. Ofta får man allra bäst resultat om man samarbetar över ämnesgränserna, men det är så klart inte nödvändigt.
De exempel jag skriver om här är tänkta att utveckla både det kritiska tänkandet kring information av alla de slag som kommer i ens väg, men även att kunna ta ansvar för hur man själv kan uttrycka sig, både vad som är lämpligt och vad som är lagligt. I och med att det ofta är på sociala medier eleverna uttrycker sig mest blir ämnet relevant för deras vardag och det brukar vara lätt att få igång diskussioner. Det här exemplet på hur man kan arbeta med källkritik i praktiken kommer från ett helt underbart TED-talk av läraren Roberto Guzman.
Fokusera på innehåll för ett kritiskt tänkande
En av de mest inspirerande TED talks jag har sett inom utbildning är föredraget “Teaching English without teaching English” med Roberto Guzman. Första gången jag såg det blev jag helt lyrisk och sprang och hämtade penna och papper för att inte missa någonting. I föredraget talar han om språkutveckling i allmänhet, men första delen av det handlar om att installera en “bullshit-detektor”. Det är ett underbart inspirerande föredrag och även om det är otextat är det ganska lätt att hänga med.