Varför har böcker ett åldersspann?

Läsålder på böcker

Läsning ska vara för alla

Den här veckan hade vårt mellanstadium och skolbibliotek besök av ingen mindre än den kända ungdomsförfattaren Petrus Dahlin. Han besökte mellanstadiet och han gick dessutom med på att spela in ett boktips i bibliotekets soffa. Mina elever var inte med vid författarbesöket, men jag tänkte att jag ändå skulle visa dem det inspelade boktipset och visa hans böcker. Tyvärr står ”läsålder” tydligt på förlaget och bokhandlarnas hemsidor och det går inte att visa boken utan att det syns. Det innebär att mina elever kommer att få veta att det här är en bok för barn 8-12 och eftersom de är 13 eller 14 kommer de inte att tycka att tipset är relevant och att de är för stora för att läsa böckerna. Gissningsvis kommer de att tänka att böckerna kommer att vara barnsliga, detta trots att jag försäkrar att de kan läsas av alla.

Förmodligen gör förlagen så här för att få sälja mer böcker och för att få fler ungdomar att läsa, men det får inte den effekten. Det blir istället uteslutande. Jag kommer att tänka på filmbranschen som alltid bara har en från-ålder, men absolut ingen till-ålder. På filmen ”Emely och den magiska resan” får vi se att den är rekommenderad från 7 år. Då kan vi gissa att det finns lite spänning i den och att de allra minsta kan bli lite rädda. I övrigt anser SF att alla kan se den, och det är naturligtvis det bästa.

Det här med läsåldrar känns som en rest från en tid när ungdomsböcker var än mer tydligare aviserade. När jag var ung fanns fortfarande pojk- och flickböcker som visade vilka böcker som passade respektive kön. Det är borttaget idag, men vi behöver få bort åldrarna också. ”Den här boken rekommenderas från 12 år” är allt som behövs.

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »