Skapa korsord för utskrift eller online
Korsord är bra både för att träna veckans glosor i olika språk och för att repetera begrepp och deras betydelser. Jag brukar låta mina elever ha gloslistan / begreppslistan bredvid och sedan leta bland betydelserna för att hitta rätt. Det gör att eleven går igenom listan gång på gång utan att det känns som tragglande.
Jag har vid det här laget testat dussintals verktyg för att skapa korsord, men jag upptäckte snart att det fanns problem med de flesta av dem. Antingen visade det sig att man måste betala för att ta ner dem eller så klarade de inte å, ä och ö. En del blev helt enkelt inte snygga. . . Till slut fastnade jag för en korsordsgenerator som finns på crosswordlabs.com.
Man börjar med att ge sitt korsord ett namn i rutan “title”. Det är det namnet som kommer att stå överst på sidan. Efter det skriver man in orden som ska användas och gör mellanslag efter varje. Sista steget är att hitta på kluriga ledtrådar till orden, det steget brukar vara rätt kul! Se till att varje ledtråd är tillräckligt kort för att rymmas på en rad. När jag jobbade på Sfi gjorde jag ibland korsord med motsatsord, verbformer eller singular / plural av olika ord. När man skapar den typen av korsord behövs bara ett ord efter mellanslaget, men för begrepp behövs ofta några till. När allt är klart trycker du på “Save & Finish”. Genom att skriva in ett lösenord till facit skyddar du den länken om vill dela korsordet digitalt.
NU är ditt korsord klart och du kan välja om du vill dela det digitalt eller skriva ut det. Om du vill skriva ut är det lättast att först välja pdf/Word i den lilla rullisten precis bredvid Print-knappen, trycka på “Print” och sedan på “Print” en gång till.
Vill du dela ditt korsord digitalt väljer du istället att trycka på “Share” och sedan på “copy” i mitten av rutan, det alternativet som finns under “Focus mode url”. (url är bara ett annat ord för länk). Genom att välja focus mode kommer eleverna bara att se själva korsordet när de tycker på länken och inte alla andra alternativ och länkar runt omkring.
När eleverna fyller i korsordet kommer de att se att bokstäver som är rätt blir gröna och bokstäver som är fel blir röda. Det kommer också att dyka upp små ikoner framför ledtrådarna längt ner som talar om ifall lösningen är rätt eller fel. När alla är klara kan man antingen trycka på “print” och spara ner korsordet eller så kan man räcka upp handen och ropa “färdig”. Det är riktigt kul!
Korsordet nedan är genererat med Crosswordlabs. Det är skapat för att träna de begrepp vi arbetar med vid argumenterande text och det ska innehålla orden: argument, tryckfrihet, personangrepp, signatur, avsändare, mottagare, kränkning, påstående och anonym.
Skapa en enkät i Google
Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.
Min nya site!
Jag har under våren arbetat med att bygga upp min nya site. Kolla gärna in den!
Eleverna läser för mycket mellan raderna
Det är för mycket prat idag om att man ska “läsa mellan raderna. Visst är det viktigt, men det får inte tränga ut den efferenta läsningen!
En AI som inte var snäll!
Tekniken runt AI skrämmer många lite grand och nyligen fick en användare se vad de små robotarna kan vara kapabla till. Lite skärmmande läsning!
Dela Google Kalendern med andra
Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.
YouTube till mp3 – Virusfritt!
Ibland är det praktiskt att kunna omvandla videor på YouTube till enkla mp3-filer som tar mindre plats och är lätta att hantera. Det finns många tjänser som påstår sig erbjuda den tjänsten, men den här är billigast och bäst.
Snabbguide: Redigera pdf
Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.
Skicka en geotag
En geotagg är en digital markör som innehåller geografisk information om en plats eller position. Genom att använda en geotagg kan du exakt ange var du befinner dig på en karta och dela den informationen med andra, till exempel via Google Maps.
Organisera ditt lärar-liv med Google Keep (och gör det med stil)!
För ungefär ett år sedan fick jag ett tips från vår speciallärare om en tjänst som heter Google Keep. En av anledningarna till att den är så bra är att det går att tala in sina noteringar och Google Keep kommer att skriva den snyggt på olika ”post it-lappar”. Nu har jag använt verktyget ungefär ett år och det är det bästa jag har använt. Så enkelt och så snyggt! Man blir en organiserings-ninja på nolltid.
Få hjälp med matten av AI-Einstein!
AI är absolut inte bara fusk, utan det kan också fungera som en utmärkt läxhjälp när man inte har någon annan att fråga. Lär man sig att använda AI på ett bra sätt är mycket vunnet!