Längre uppgifter ger tydlighet
När man ska dela uppgifter med eleverna i Google Classroom är det enkelt att skapa dagens uppgift och sedan skicka ut den. Det är ett lätt sätt att se till att eleverna vet vad de ska göra och eleverna lär sig att klicka på uppgiften direkt i flödet och komma igång. Nackdelen med det sättet att arbeta är att det minskar känslan av sammanhang i vad vi håller på med och det är även svårt för elever som varit frånvarande att riktigt hänga med på vad det är vi gjort.
För att komma runt det har jag börjat arbeta med längre dokument som innehåller alla de uppgifter som behöver klaras av och eleven får sedan själv ta ansvar för att bocka av sina uppgifter allt eftersom. Det ger en tydlig struktur för var och en av eleverna oavsett om de arbetar snabbt eller långsammare och det är också bra för föräldrar och eventuell stödpersonal som ska hjälpa eleverna.
Det behövs ett par steg och klick innan man skapat ett dokument med innehåll och uppgifter, men fördelen är att det är lätt att använda dem igen och igen sedan. Här är en steg-för-steg guide till hur man gör.
Så här gör du en innehållsförteckning med checklista
Steg 1
Börja med att skapa ett Google dokument genom att klicka på “dokument” i Google-våfflan eller genom att skriva “doc.new” i Chrome (utan citattecken). Skriv sedan de olika uppgifter som eleverna ska arbeta med de kommande veckorna. Det kan vara att läsa vissa sidor i boken, att se ett YouTube-klipp eller svara på frågor.
Steg 2
Gör en rubrik för varje uppgift som heter “uppgift 1”, “uppgift 2” eller liknande. Markera sedan rubriken och gå till den lilla rutan där det står “vanlig text”. Ändra den så att det står “rubrik” eller “rubrik 1”.