Skriva källhänvisningar – Få perfekt hjälp med ett klick!

Det här med att skriva källhänvisningar kan vara lite bökigt. Det finns många olika system att hålla reda på och just refernser var en av de vanligaste frågorna när jag jobbade på bibliotek. Som väl är finns ett enkelt verktyg som gör jobbet åt dig.
Referenser

Vad är en källhänvisning?

En källhänvisning är ingenting annat än en hänvisning till en källa. Egentligen borde man kunna skriva dem lite som man vill om bara den som ska läsa förstår vad du fått din information ifrån, men för att krångla till det finns det olika vedertagna sätt att skriva dem. Vilket system du ska använda får du fråga läraren som ska ha ditt arbete. De vanligaste sätten att referera är APA, Oxford och Cambridge, men det finns långt fler om man ska räkna alla.

Källhänvisningar i Google dokument

Om du använder APA kan du skriva in källorna direkt i ett Google Dokument så kommer dokumentet att skapa en snygg källförteckning åt dig. Du samlar dina källor direkt i dokumentet genom att gå till “Verktyg” och sedan “Citat”. När du klickat där kommer en verktygsruta öppnas till höger där du kan skriva in dina källor allt eftersom du använder. För böcker räcker det med att skriva in ISBN-numret och för internetsidor skriver man adressen man använt. När du sedan citerar eller använder en källa i ditt dokument kan du klicka till på den på högersidan för att skapa en referatmarkör i texten. När ditt arbete börjar bli färdigt klickar du på “Infoga referenser” för att få en snygg och korrekt skriven källförteckning på slutet. Google håller till och med reda på vilka av källorna i listan som du faktiskt citerat i dokumentet och frågar dig om du vill ta bort källorna du aldrig använde från listan (gör det, de ska inte vara med även om du läst dem!)

Kopiera perfekta hänvisningar från Libris

Om du vill använda ett annat system än APA eller om boken/kapitlet du ville citera inte finns hos Google kan man skapa referenser i Libris. Libris är en katalog från Kungliga biblioteket vilket gör att man kan vara trygg med att allt blir rätt. När man skrivit in vilken bok man vill citera trycker man på “Skapa referens” för att få referenser enligt våra vanligaste system på sidan av skärmen. Libris klarar inte bara böcker utan även i många fall lite klurigare referenser som en del i en antologi och liknande. Börja med att söka precis på den del i boken du vill referera till och finns inte den får du söka på hela boken.

Själv använder jag alltid notsystem såsom Oxford, men APA är på väg att bli mer och mer populärt. Bara man håller sig till samma system hela tiden brukar det gå bra med vilket som helst av de kändaste.

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »