Måste lärare kompetensutvecklas inom det digitala?!

Jag tror att frågan i rubriken är den fråga som jag har hört flest gånger någonsin. Frågan om vad eleverna behöver verkar glida undan lite. Det verkar som att alltför många skolledare tänker på problemet på fel sätt. Skolledarna ser det som att man måste börja med att kompetensutveckla lärarna för att de sedan ska kunna kompetensutveckla eleverna. Men vänta lite nu!
Digital kompetens

Varför ska allt handla om lärarna?

När man ser på problemet på fel sätt glömmer man en viktig del och det är att eleverna inte bara har lärare runt sig. Trots allt är det elevernas kompetensutveckling som måste vara i fokus och då måste vi utgår från deras lärsituation. Runt eleverna finns lärare, men också andra yrkesgrupper som kan ta en stor del av undervisningen. Som tidigare skolbibliotekarie är det kanske uppenbart vilken yrkesgrupp det är jag tycker har glömts bort här. . .
 
När jag läste till bibliotekarie läste jag informationssökning, upphovsrätt, källkritik samt naturligtvis om konsten att hitta och använda olika olika lärresurser (tryckta och digitala). Det här tragglade jag på med tills Uppsala universitet belönade mig med en magisterexamen i ämnet. Det konstiga var att när jag kom ut i arbete förväntades jag mest gå runt och visa böcker i olika klasser. Den arbetsuppgiften kan vara okej om den ingår som en del i något större projekt, men här gjorde den inte ens det. När jag frågade lärarna om samarbete fick jag mest ett dröjande svar om att jag kan komma med bokbrickan i nästa vecka. Till slut valde jag att sluta mitt arbete och tyvärr är jag inte ensam. Det är svårt att rekrytera utbildade bibliotekarier till skolor idag och det beror på att jobben har dåligt rykte och de ofta är understimulerande. Detta samtidigt som den ena digitaliseringsplanen efter den andra innehåller punken att lärarna måste utbildas i informationssökning och digitala verktyg (vare sig de vill eller inte!). Det är faktiskt lite skumt!
 
Hur kan det komma sig att den på skolan som har specialistkunskap i så många av digitaliseringens hörnstenar sitter understimulerad och bortglömd (ja, det finns undantag, men alltför många delar ändå min erfarenhet!) samtidigt som rektorer landet över frågar sig hur de ska lyckas lära lärarna allt det här så de kan lära eleverna. På de flesta skolor jag har besökt ses det här som ett stort problem samtidigt som det för mig var först när jag blev lärare och IT-pedagog som jag fick arbeta med de sakerna som jag egentligen hade velat jobba med hela tiden. . .
 
Är det bara jag som ser felet här?! Det hänger liksom inte ihop alls och det är viktigt att lyfta. Vi måste sluta prata om lärare och se till alla de yrkesgrupper som finns runt eleverna och hur var och en kan bidra med sin kompetens på ett värdefullt sätt. Läraren måste inte vara den enda aukoriteten på skolan och känner jag lärarkåren rätt är det inte ens någon de eftersträvar. Vi måste samarbeta för att eleverna ska få bästa tänkbara utbildning!

Dela vidare

Är det en regnig dag? – fortsätt läsa. . .

Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »