Vårt VR-projekt kring Anne Frank

VR är det nya svarta! Det är inte svårt och många skolbibliotek kan ha ett eller två headset till utlån eller läsesalslån. Det ger eleverna möjlighet att ta del av världsutställningar, naturupplevelser och dokumentärer. Flera av de stora filmbolagen såsom National Geographics och BBC har tagit fram eget material för VR, men det finns också många klipp på YouTube som är filmade i 360º av helt vanliga privatpersoner. Vi arbetade med VR kring ett projekt om Anne Frank.

Den utställningen som vi arbetar med i skolbiblioteket just nu är skapad av Oculus. Den här utställningen handlar om Anne Frank och ger besökarna möjlighet att se Anne Franks hem i VR. Till projektet har vi kopplat både undervisningen i sva och SO där eleverna får läsa Anne Franks dagbok (i lättläst version) i sva och sedan läsa om andra världskriget i SO.

De headset som vi använder heter Oculus Go och de är så kallade ”stand-alone” vilket gör att de inte behöver kopplas till någon dator. Alla äventyr finns redan nerladdade direkt i headsetet, och det gör dem enkla att använda. Man interagerar med det man ser genom en kontroll i handen som visar en pil inne i headsetet. Det är enkelt att förstå och komma in i, och väldigt spännande.

Centralt innehåll 7-9 (Lgr22)

– Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
– Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter och referensramar, olika livsfrågor och omvärldsfrågor.

– Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Historia 7-9

– Tolkning av historiska källor från någon tidsperiod och granskning utifrån källkritiska kriterier. Värdering av källornas relevans utifrån historiska frågor.

Historia 7-9

– De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.

Upplev historien

Anne Franks Hem

Anne Franks fönster
VR i skolbiblioteket

Efter ett besök i Anne Franks hem kan man gå tillbaka till texten. Såg det ut som hon beskrivit det? Vad har hon inte berättat och varför?

VR på biblioteket

Oculus
Paris i VR

Det här ser ut som en reklamannons för just Oculus, men det är det inte. Att jag skriver om just dem är bara föra tt det är deras headset vi har använt. Jag kan tipsa om att de är lätta att använda, men jag har inte provat så många andra.  Det är Oculus som skapat upplevelsen om Anne Frank och den finns inte hos konkurrenterna. 

Två projekt med VR

Vi har dragit igång två olika projekt med VR där det ena är det med Anne Frank som beskrivits ovan och det andra är ett samarbate mellan bild och sva där eleverna får bekanta sig med surrealism och Salvador Dali. Den film de får ta del av finns tillgänglig på YouTube och även om man inte har ett VR-headset är den häftig att ta del av. Ser man klippet i YouTube-appen på en telefon kan man vrida och vända telefonen fram och tillbaka för att se filmen från olika vinklar.

 

Det är riktigt kul att planera projekt med VR och vi kommer på nya saker hela tiden. Jag får uppdatera allt eftersom vi kommer på mer!

Mer om Skolbibliotek och MIK

Ikon för Adobe pdf

Snabbguide: Redigera pdf

Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.

Läs mer »
Dekorativ bild med Legimusloggan som omgärdas av ett par hörlurar

Vad är Legimus?

Många vet vad ljudböcker är, men vad är egentligen det här med Legimus? Legimus är helt enkelt talböcker som framställts av en speciell myndighet som har rätt att göra så. För att inte slå ut företagen som arbetar med att framställa ljudböcker finns det lite krav som ska vara uppfyllda för att man ska kunna få ta del av materialet i Legimus.

Läs mer »

Läslogg till “Onskan” av Jan Guillou

“Ondskan” av Jan Guillou har blivit populär igen, mycket tack vare serien som just kommit ut. Här är en läslogg som jag har använt till mina elever. Om du klickar på den kommer du till min Google Drive där du kan kopiera den till dig. Efter det är det lätt att göra ändringar eller dela den direkt med eleverna.

Läs mer »

Senaste inläggen

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »
Dekorativ bild om YouTube mp3

YouTube till mp3 – Virusfritt!

Ibland är det praktiskt att kunna omvandla videor på YouTube till enkla mp3-filer som tar mindre plats och är lätta att hantera. Det finns många tjänser som påstår sig erbjuda den tjänsten, men den här är billigast och bäst.

Läs mer »
Ikon för Adobe pdf

Snabbguide: Redigera pdf

Ibland vill man kunna redigera innehållet i en pdf och till skillnad från vad många tror är det varken svårt eller dyrt. De flesta ordbehandlare idag har stöd för pdf och det är lätt att läsa in den där för att ändra i text eller layout allt eftersom det passar. Här är en enkel guide till hur man gör.

Läs mer »
Dekorativ av en figur som tittar på loggan för Google Maps

Skicka en geotag

En geotagg är en digital markör som innehåller geografisk information om en plats eller position. Genom att använda en geotagg kan du exakt ange var du befinner dig på en karta och dela den informationen med andra, till exempel via Google Maps.

Läs mer »
Google Keep

Organisera ditt lärar-liv med Google Keep (och gör det med stil)!​

För ungefär ett år sedan fick jag ett tips från vår speciallärare om en tjänst som heter Google Keep. En av anledningarna till att den är så bra är att det går att tala in sina noteringar och Google Keep kommer att skriva den snyggt på olika ”post it-lappar”. Nu har jag använt verktyget ungefär ett år och det är det bästa jag har använt. Så enkelt och så snyggt! Man blir en organiserings-ninja på nolltid.

Läs mer »