Tidslinje för litteraturhistoria

Det kan vara bökigt att komma ihåg epokerna inom litteraturhistoria, inte minst för att de flesta har så bökiga namn. Den här tidslinjen kan sitta på väggen i klassrummet och runt varje epok kan man sätta elevernas grupparbeten, bilder på författare och bokomslag och gärna bilder och personer eleverna känner igen från historieämnet.
Litteraturhistoria epoker

Centralt innehåll 7-9 (Lgr22)

– Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
– Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter och referensramar, olika livsfrågor och omvärldsfrågor.

Epoker i litteraturhistoria

Jag tycker om när saker som ska förklaras blir så visuella som möjligt. När man ser något framför sig är det lättare att minnas än när man bara läser texter. Mitt klassrum är kryddat med bilder, tidslinjer, ord och meningar som eleverna ser varje dag, men som jag också kan använda för att peka på något när jag har en genomgång. Dessutom ser det trevligt ut!

Det här är en tidslinje för litteraturhistoria som sitter på väggen längst ner i mitt klassrum. I och med att de olika årskurserna 7, 8 och 9 ofta arbetar med litteraturhistoria på olika sätt samtidigt blir linjen snabbt full av bilder och grupparbeten från olika klasser. Sjundeklassarna har hittills arbetat med sagor från olika tider (obs – det är borttaget från och med nästa kursplan för sva), åttorna har arbetat med epoker inom litteraturhistoria och niorna har arbetat med texter från 1900-talet och olika genre som surrealism, science fiction och arbetarlitteratur. Vi sätter upp bilder på författare och bokomslag runt tidslinjen under läsåret och vid sommarlovet är det dags att tömma den och börja om på nytt nästa läsår.

Tidslinjen är skapad i ett program som heter Adobe InDesign. Det är troligtvis det mest populära programmet för grafisk design. Det är inte gratis, men tycker man om att skapa är det värt det.

Är du intresserad av att skapa med Adobe finns en nystartad community för lärare över hela världen som tycker om att skapa med grafik. Communityn heter “Adobe Creative Educators” och det finns både kurser och samtalstrådar. Klicka på länken bredvid för att komma med och glöm inte att söka upp mig Maria Rådstam, så att vi kan bli vänner där!

Det kreativa klassrummet

Den linjen som jag har skapat innehåller sex olika epoker från litteraturhistorien. Den som föredrar en tidslinje som är mer inriktad på själva historieämnet kan hitta en sådan genom att klicka här. Den tidslinjen utgår från olika århundraden och själv har jag den uppsatt i badrummet för att jag och sonen ska se de historiska händelserna varje dag. Min son är faktiskt riktigt bra på historia!

Var och en av delarna i tidslinjen blir lika lång som ett A3 när man skriver ut den. Det går naturligtvis bra att ändra i skrivarinställningarna hur stor den ska bli. Tycker mana tt det är bökigt är MS Word riktigt bra på att öppna pdf:er nu för tiden och det går ganska bra att redigera där om man vill. Öppna först Word och klicka sedan på ”öppna” och välj din pdf för att göra om den som du vill. När man skrivit ut tidslinjen och fått den så stor som man vill ha den är det bäst att laminera delarna innan man sätter upp den så att den håller bättre.

De olika delarna innehåller bilder som jag tänkte är typiska för de olika epokerna inom litteraturhistoria:

  • “Antiken” föreställer Sokrates och Platon.
  • “Medeltiden” innehåller tre sammansatta bilder med svärdet i stenen, trollkarlen Merlin och en drake.
  • “Renässansen” föreställer en uppsättning av Romeo och Julia i den moderna “The Globe”.
  • “Upplysningen” är jag inte säker på vem den föreställer (skriv gärna i kommentaren om du vet!), men poängen som jag tyckte var viktig med bilden var att det var mycket information och utbildning.
  • “Romantiken” föreställer Askungen för att påminna om vurmen för sagor och det romantiska. “Realismen”
  • föreställer en bild från filmen om Oliver Twist av Charles Dickens.
  • “Modernismen” innehåller citat från George Orwells “1984”. De tre citaten som står på bilden är “War is Peace”, “Slavery is Freedom” och “Ignorance is Strength”.
Annons:
Annons:

Liknande läsning

En bild av två händer på ett tangentbord och en skärm där man ser en enkät i Google Formulär.

Skapa en enkät i Google

Google Forumulär är ett utmärkt sätt att snabbt skapa enkäter och utvärderingar. Det går snabbt och lätt att skicka dem och man ser svaren direkt i realtid. Här är en snabbguide till hur man skapar enkäter i Google Forms.

Läs mer »
Dekorativ bild med rosa bakgrund och en telegon med Google Kalender

Dela Google Kalendern med andra

Personligen anser jag att Google Kalendern är överlägsen Microsoft variant varje dag i veckan. Den är snyggare, enklare och lättare att dela med andra. Dessutom kan man skapa olika länkar beroende på hur kalendern ska delas. Så här enkelt delar du din Google kalender med andra.

Läs mer »